Knjige o izgorelosti

Gabrijela Vrbnjak 02.03.2020
burnout

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je izgorelost sindrom, ki je posledica kroničnega stresa, povezanega z delom, s simptomi občutkov izčrpavanja energije ali izčrpanosti, tako telesne kot mentalne. O simptomih, samopomoči in preventivi pri izgorelosti lahko preberemo več na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

foto: amazon.com

Exhaustion: A History - Anna K. Schaffner

Kaj izgorelost sploh je? Če pogledamo v preteklost in si predstavljamo, da je bilo življenje nekoč enostavnejše in počasnejše, temu ni nujno tako. Duševni in fizični stres po mnenju avtorice Schaffner ni sodoben sindrom. Knjiga Exhaustion: A History, začenši s klasično antiko, prikazuje, kako je bila izčrpanost prisotna že od nekdaj. 

foto: amazon.com

Not Working: Why We Have to Stop - Josh Cohen

Bolj kot kdaj koli prej živimo v kulturi, ki obsoja neaktivnost in demonizira brezvoljnost. Delo in stalen pretok informacij so kulturne norme, stalna zasedenost pa prežema tudi naše najtišje trenutke. Ni čudno, da mnogi od nas izgorevajo. V kulturi, ki nas tiho prisili v slepo nenehno dejavnost, umetnost delati popolno nič izginja. Neaktivnost je na nek način pogoj domišljijske svobode in ustvarjalnosti. Psihoanalitik Josh Cohen v knjigi Not Working: Why We Have to Stop raziskuje paradoksalne užitke neaktivnosti in med drugim preučuje tudi izgorelost. Na podlagi svojih osebnih izkušenj in zgodb iz svoje posvetovalnice Cohen ugotovi, koliko apatije toliko od nas čuti do zahtev sodobnega življenja, in se sprašuje, kako bi lahko živeli drugače in bolj izpopoljnjeno.

foto: amazon.com

Burnout: Solve Your Stress Cycle - Emily in Amelia Nagoski

Knjiga Burnout: Solve Your Stress Cycle vsebuje razlage, zakaj ženske izgorelost doživljajo drugače kot moški - in ponuja preprost, znanstveno utemeljen načrt, ki pomaga zmanjšati stres, obvladati čustva in živeti bolj polno življenje. Knjiga razkriva, kaj lahko naredimo, da prekinemo stresni cikel in vrnemo svoje telo v stanje sprostitve, kako upravljati s čustvi frustracij, ter zakaj so počitek, človeški odnosi in prijateljstvo s svojim notranjim kritikom ključnega pomena za okrevanje in preprečevanje izgorelosti.

foto: emka.si

Nekaj knjig, ki nam lahko preventivno pomagajo pri soočanju z izgorelostjo in prepoznavanjem, je v zadnjem času v obliki osebnih izpovedi izšlo tudi v slovenščini. Kljub temu pa velja opozorilo, zapisano v knjigi Kako izgoreti … in vzeti življenje v svoje roke (Aljoša Bagola), da knjiga ni “nadomestilo za strokovno pomoč”.

Na tesnobi - Damjana Bakarič

Damjana Bakarič je avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše in Razmerja. Med drugim piše o tesnobi, za katero pravi, da je bila zanjo “prijateljica, ki me je prišla opozorit, da s seboj ne delam prav”. Aktivna je tudi na blogu in svojem YouTube kanalu, kjer ponuja vsebine za “boljše mentalno, čustveno, duhovno in fizično počutje”. Knjiga Na tesnobi je izpoved o soočanju s tesnobo in paničnimi napadi vse od začetkov, zavedanja do zdravljenja.

foto: emka.si

Kako izgoreti ... in vzeti življenje v svoje roke - Aljoša Bagola

Že v naslovu knjige zanimiv kontrast negativnega in pozitivnega, na eni strani temna plat, kjer pričakujemo “navodila” oz. simptome izgorelosti, na drugi strani pa svetla motivacija, tisto, ko te nekdo porine čez rob, ko si na robu, da se “vzameš v roke” oz. vzameš v roke svoje življenje, kot piše Bagola. V knjigi zaupa, zakaj je izgorel in kako je za to postal hvaležen. Skozi različne samostalnike, ki so seveda vse več kot to, kot so zadovoljstvo, pričakovanja, ljubezen, spremembe, čas, ego, upanje, napredek in druge, nas vodi čez strani knjige in na nek način svetuje, kako se spoprijeti z izgorelostjo, ki ji pravi tudi “sistemska epidemija”.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika