Kava – navada, razvada ali obred

Helena Peterlin 22.07.2022
kava-–-navada-razvada-obred-1

V Etiopiji, ki bi jo lahko poimenovali rojstno mesto kave, gledajo na pitje kave kot na nekakšen slovesen obred. Indijci svojo kavo začinijo s kurkumo, saj je ta dobra za zdravje in imunski sistem. Turški pogled na pitje kave pa je tesno povezan z gostoljubjem, prijateljstvom in zabavo. Tudi naši najbližji sosedje Italijani si vzamejo čas za kavo. Verjetno nikoli ne boste videli Italijanke ali pa Italijana, ki bo naročil kavo za s seboj.

Pitje kave po slovensko 
Na De'Longhi Instagram profilu smo sledilce povprašali, kako sami najraje pijejo kavo. Kar 95 % vprašanih nam je zaupalo, da svoj dan začnejo s skodelico kave, le 5 % sledilcev pa s telovadbo. Tudi pri drugem vprašanju je zmagala večina - 81 % sodelujočih najraje pije kavo z mlekom, le 10 % jih prisega na espresso. Od tega jih 30 % popije le eno kavo na dan, 70 % ljubiteljev kavnih napitkov pa tudi po več.Ledena kava ali Espresso martini? Kar 78 % kavoljubov prisega na ledeno kavo, ostalih 22 % na Espresso martini. Svoje kavne napitke sledilci De'Longhi Instagram profilov najraje pripravljajo iz kave v zrnih (61 %), iz že mlete kave pa 39 %. Zelo tesen izid je bil pri vprašanju, če kavo radi pijejo sami ali v družbi. 45 % jih je odgovorilo, da kar sami, 55 % pa v družbi prijateljev, kar potrjuje, da je pitje kave obred, ki je tesno povezan z druženjem.

Bariste v lastnih domovih
Med De'Longhi sledilci si kar 74 % sodelujočih kavo pripravi doma. Pri italijanski znamki De'Longhi ponujajo različne aparate, s katerimi boste postali bariste v svoji lastni kuhinji. Eden izmed njih je La Specialista Arte. Priprava različnih kavnih napitkov z njegovo pomočjo postane povsem preprosta in nas pri tem popelje v kavna nebesa. Omenjeni aparat odlikuje vgrajeni mlinček z osmimi natančnimi nastavki, ki zagotavljajo popoln odmerek kave najboljše kakovosti. Z aparatom La Specialista Arte lahko postanete pravi strokovnjak za pripravo dobre kave v udobju lastnega doma. Pripravljali boste lahko svoje najljubše kavne napitke, od izvrstnega italijanskega espressa do kremastega kapučina.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča