na-festival-praznik-češenj-v-goriška-brda

Na Praznik češenj v Goriška brda

CITYLIFE 05.06.2024

Festival briške češnje po briških vaseh

V soboto, 8. junija in nedeljo, 9. junija 2024 bodo Brda žarela v bogatem kulinaričnem dogajanju, ki ga tudi letos, že drugo leto zapored, gostijo briške vasice. Gre gotovo izpostaviti, da so organizatorji v lanskem letu uvedli novost in Praznik češenj, ki letos obeležuje 58. edicijo, preoblikovali v Festival briške češnje po briških vaseh in mu s tem vlili še večje dodane vrednosti. V dogajanje so še bolj vpeli domačine in lokalna društva, s čimer češnjev praznični utrip širijo po celotni destinaciji. 

na-festival-praznik-češenj-v-goriška-brdana-festival-praznik-češenj-v-goriška-brda

Soboto in nedeljo v svoje osrčje vabijo tri vasice: Dobrovo, Medana in Kojsko, sobotno dogajanje pa ponujajo tudi v Kozani. Na velik češnjev koncert z Vladom Kreslinom in Malimi bogovi tokrat vabijo v Kojskem. Vsekakor ne bo manjkalo lokalnih produktov, kuharskih delavnic in vodenih degustacij oljčnega olja, kulturnega in umetniškega programa, glasbe in plesa, utripa tradicije, pester program aktivnosti je pripravljen tudi za otroke. Nenazadnje boste lahko poskusili XXL češnjev štrudelj, kulturni program pa bodo tokrat poleg domačih kulturnih društev obogatili tudi člani Mešanega pevskega zbora Matulji, torej iz pobratene hrvaške občine.

 na-festival-praznik-češenj-v-goriška-brda

Festival briške češnje širi kulinariko tudi preko meje 

Pomemben promocijski učinek za našo destinacijo bo imela tudi naša prisotnost s češnjami in vinom 13. junija na Sprejemu generalnega konzulata Trst ob dnevu državnosti. Tudi na tem dogodku bo, kar nam je v posebno čast, izpostavljena briška češnja.

Sicer pa smo s promocijo briške češnje pričeli že zadnje aprilske dni, ko smo skupaj z destinacijo Miren Kras lansirali skupno kampanjo Okusi ljubezni in preko katere smo češnjo vpeli v kulinariko na regionalnem nivoju. Nenazadnje, ne bi bili Brici, če ne bi sladke briške češnje delili s sosedi. S češnjami smo obiskali župane sosednjih občin in pa tudi slovenski državni vrh. 

na-festival-praznik-češenj-v-goriška-brdana-festival-praznik-češenj-v-goriška-brda

Aktualno vprašanje teh dni je gotovo, ali češnje za Festival briške češnje po vaseh sploh še bodo. Združenje sadjarjev Brda pravi, da zaenkrat kaže, da bodo, vreme v prihodnjih dneh, predvsem padavine in visoke temperature, pa bodo potegnile zadnjo črto. Torej vsi gledamo v nebo, kaj nam bo namenilo.

Tretjo soboto v juniju nas vabijo Dnevi odprtih kleti

Sobota in nedelja, 15. in 16. junija bosta v znamenju dogodka Dnevi odprtih kleti, ki ga organizira Kontrabant Adwineture v sodelovanju z Rotary klub Medana – Goriška in ArtCircle Slovenia. Letos sodeluje 36 vinskih kleti, prizorišč pa je 37. 

Tradicionalna je tudi že dobrodelna dražba vin z umetniškimi poslikavami etiket s strani umetnikov udeležencev mednarodnega festivala Art Circle. Dražba se je pričela že 16. maja, zaključuje pa se 10. junija 2024 ob 12.00 uri. Celoten izkupiček bo namenjen otrokom med 8. in 12. letom starosti, ki se jim bo omogočilo aktivno preživljanje enotedenskih počitnic na Debelem Rtiču, posebno doživetje pa bo gotovo druženje s psihologinjo in nekdanjo olimpijko Saro Isaković.

Foto: TIC Brda, Andrej, Tarfila, Damijan Simčič (naslovna)

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika