Weekend Food Festival Rovinj 2025 - avtohtona kulinarična Istra in svetovni trendi
Weekend Food Festival Rovinj, ki bo od 11. do 13. aprila že četrtič potekal v stari Tobačni tovarni letos ponovno premika meje in ubira povsem novo smer pod geslom »Jej lokalno, misli globalno«.
»Jej lokalno, misli globalno« ni le festivalska filozofija – je način razmišljanja o hrani, ki povezuje najboljše iz lokalne dediščine z inovacijami in sodobnimi tehnikami. Letos je poudarek na sezonskosti, trajnosti in pristnih doživetjih, ki bodo obiskovalcem omogočili doživetje Istre skozi edinstvene okuse in zgodbe, ki jih hrana nosi s seboj.
Vrhunska kulinarika v Istri
"Izjemno smo ponosni, da tudi Weekend food festival tudi letos ohranja visoko raven kakovosti, kar potrjuje tudi prihod ene največjih kulinaričnih legend - Marca Pierra Whitea. Vendar pa letos delamo pomemben korak v novo smer, saj se osredotočamo na lokalno skupnost in vrhunsko uporabo lokalnih sestavin. Želimo ustvariti nekaj posebnega in združiti pristno Istro s svetovnimi trendi, povezati lokalne proizvajalce s svetovnimi gastronomskimi trendi. T o je festival, ki združuje profesionalce , gastronomske navdušence in predstavnike gourmet industrije ki ustvarjajo skupnost, znotraj katere lahko vsi sodelujejo, delijo ideje, a tudi razvijajo svoje specifične interese,« je povedal Tomo Ricov, direktor vseh Weekend festivalov.
Weekend Food Festival: Predstavitev- Darko Ivančević, Tomo Ricov, David Flam
Weekend Food Festival - Predstavitev - Nevena Rendeli
RANGITE! - Istrian Food Market
Novost letošnjega festivala je RANGITE! - Istrian Food Market, Istrska kulinarična tržnica – edinstvena gastronomska cona z brezplačnim vstopom za vse obiskovalce. RANGITE! - Istrian Food Market je skrbno zasnovan koncept hotelirskega turističnega podjetja Maistra, katerega cilj je obuditi pristno rovinjsko in mediteransko kuhinjo skozi delavnice in predstavitve, ki raziskujejo zgodovino in običaje priprave hrane.
Weekend Food Festival Rovinj ( foto:Depositphotos)
Pod geslom ‘Kakor babica, tako vnuk’, RANGITE! - Istrian Food Market postane stičišče tradicije in inovativnosti v skladu s filozofijo festivala »Jej lokalno, misli globalno«. Obiskovalci bodo lahko uživali v lokalnih specialitetah, kot so fuži, pašutice in domači žgvaceti ter skozi okuse odkrivali bogato zgodovino Rovinja.
Maista Collection Gourmet Weekend - vrhunska gastronomija in pristna istrska doživetja
Weekend Food Festival privablja raznoliko občinstvo, med drugim tudi goste, za katere sta ključnega pomena vrhunska gastronomija ter luksuzna in vrhunska nastanitev. Prav zanje je turistično hotelirsko podjetje Maistra pripravila ponudbo Maistra Collection Gourmet Weekend, ki vključuje ekskluzivne večerje v Michelinovih restavracijah z gostujočimi kuharskimi mojstri, pa tudi pristna istrska doživetja, kot so priprava istrske juhe in kruha, lov na tartufe, degustacija svežih ostrig iz Limskega zaliva in sirarske delavnice. Okuse nove festivalske filozofije 'Jej lokalno, misli globalno' so imeli gostje priložnost izkusiti tudi med popotovanjem skozi večerjo v restavraciji Cap Aureo, kjer je chef Jeffrey Vella postregel s pristnimi lokalnimi dobrotami, kot so domači sir, kruh in olive, ki jih je združil s sodobnimi kreacijami, kot sta cvetača, dušena s sirom Veli Jože, in cmoki s črnimi zimskimi tartufi imenovanimi "Flavours of Istra«.
»V veliko veselje nam je, da smo gostitelj in partner četrte edicije Weekend Food Festivala, ki združuje nekatera najuglednejša imena svetovne gastronomske scene. Rovinj s svojo prepoznavno tradicijo, kulturo in vrhunskim gastronomskim slovesom, kot mesto s prvo Michelinovo zvezdico na Hrvaškem in prvo restavracijo z dvema zvezdicama, je idealna destinacija za tak dogodek. Poudarjamo pomen vrhunske hrane in vina pri izgradnji celovitega visoko pozicioniranega turističnega produkta naše destinacije. »Razvoj enega vidika brez drugega si je nepredstavljiv,« je povedal David Flam, direktor marketinga v Maistri.
Weekend Food Festival 2025 bo gostil vrhunske kulinaričen chefe
Med gostujočimi kuharji na festivalu 11. aprila bo posebno večerjo v restavraciji Monte pripravil Giulio Gigli, priznani chef za vrhunsko kulinariko in vrhunsko gastronomsko izvedbo. 12. aprila bo restavracija Cap Aure gostila JP McMahona, lastnika in kulinaričnega direktorja restavracije Aniar z Michelinovo zvezdico, nagrajene Cava Bodega in Aniar Boutique Cookery School. Še isti večer bo v Aglii Amici Rovinj gastronomsko doživetje ustvarjal Matteo Metullio, kuhar, ki je svojo prvo Michelinovo zvezdico osvojil pri komaj 26 letih, v Tekki by Lone pa bo kulinarične kreacije predstavil Hubert Wallner, eden najboljših avstrijskih kuharjev, večkrat nagrajen z Michelinovimi zvezdicami.
Chef Jeffrey Vella
»Sinergija, ki jo ustvarjamo na letošnjem Weekend Food Festivalu, je ponosna na vse udeležence, saj ste priča ljudem, ki kažejo resnično samoiniciativnost v naši panogi, predvsem na lokalni ravni. Medtem ko lahko veliki sistemi nudijo doslednost, se prave spremembe zgodijo s podporo lokalnim družinam in proizvajalcem. Zato je naša večerja 'Okusi Istre' pokazala to filozofijo - lokalne sestavine, kot so naš lokalni sir, kruh in oljčno olje, smo združili s sodobnimi tehnikami, da smo ustvarili edinstvene in moderne jedi. Z razvojem Weekend Food Festivala naše večerje širimo izven Maistrinih restavracij in k nam vabimo sosedske kuharje in restavracije, kot je Monte. Ker ko rastemo, želimo, da drugi rastejo z nami – to je pravo bistvo lokalnega razmišljanja,« je povedal Jeffrey Vella, glavni kuhar restavracije Cap Aureo.
Ob predstavitvi Maista Collection Gourmet Weekenda so obiskovalci imeli priložnost obiskati nekaj najboljših istrskih proizvajalcev, spoznati njihovo delo in okusiti vrhunske izdelke. Od lovcev na tartufe Prodan Tartufi v Buzetu do vinske kleti Vinarija Damjanić. Organizatorji so ob tej priložnosti poudarili pomen povezovanja obiskovalcev s pridelovalci in kuharji, ki krojijo sodobno istrsko gastronomijo.
Prodan Tartufi
Prodan Tartufi
Prodan Tartufi
Vinarija Damjanić
Vinarija Damjanić
Vinarija Damjanić
"Letos festival dobiva novo dimenzijo, ki združuje industrijo s pristno lokalno izkušnjo." Prav to je namen Weekend Food Festivala - spoj tradicionalnih znanj in sodobnih pristopov, kjer lokalni proizvajalci in globalna industrija skupaj ustvarjajo nove vrednosti. S formati, kot je RANGITE! »Z Istrsko prehrambeno tržnico in bogato razstavno cono od letos ustvarjamo platformo, kjer se povezujejo vsi vidiki gastronomske scene, od malih pridelovalcev do vodilnih imen v industriji,« je dodal Darko Ivančević, novi direktor Weekend Food Festivala.
Vstopnice za Festival si zagotovite na uradni spletni strani www.weeekendfoodfestival.com, vse novice pa lahko spremljate na uradnih kanalih Instagram, TikTok in Facebook. Celotno ponudbo Maistra Collection Gourmet Weekend najdete na uradni spletni strani Maistre.
Ne zamudite priložnosti, da postanete del tega gastronomskega spektakla v aprilu – se vidimo v Rovinju! In ne pozabite - "Jej lokalno, misli globalno!"
Foto: Mak Vejzović