»Čudovitost spomina«, otvoritvena razstava Cukrarne

CITYLIFE 23.09.2021
cukrarnaseptember2021fotomiran-kambič-2

Zaradi večinoma temačnih zgodb, ki so se pletle o Cukrarni in se zasidrale v naš kolektivni spomin, je šla kuratorska odločitev za koncipiranje razstave v smeri zasuka perspektive in iskanja možnosti povezave njene preteklosti s sodobno umetniško produkcijo ob raziskovanju pozitivnih in kreativnih plati ustvarjalnosti četverice modernistov, ki so v slovenski prostor prinesli nove ideje, nove teme in nove izraze. Naslov Čudovitost spomina je izpeljan iz misli, zapisane v pismu, ki ga je Dragotin Kette namenil Ivanu Cankarju: »In smejal sem se tudi Tvoji lahkovernosti, ki tako rad verjameš čudovitosti iz ust mojih prijateljev, čudovitosti, ki postanejo čudovitosti le zaradi čudovitega spomina njihovega.« Ob prebiranju pisem njune korespondence se je sestavila pripoved prehajanja iz preteklosti v sedanjost, saj se je, kot že velikokrat poprej, izkazalo, da so tudi pisce moderne pestili podobni problemi, kot so tisti, s katerimi se umetniki soočajo danes; da so bili nerazumljeni, nespoštovani in največkrat na robu preživetja – pa vendar njihova vera v moč umetnosti ni nikoli usahnila.

Vrata odpira Cukrarna, največja ljubljanska galerija. (Foto: Miran Kambič)

»Čudovitost spomina«, otvoritvena razstava Cukrarne
 24. 9. 2021—13. 2. 2022

V razstavo vključeni umetniki se vsak na svoj način ukvarjajo z vprašanji spomina kot kolektivne in individualne izkušnje, kot stvari občutenja in racionalizacije, kot dejstva in kot čustvenega impulza, kot zaznamka, zapisa, selekcije, interpretacije, hranjenja in pisanja zgodb. Ne nazadnje pa se s prepletanjem preteklosti in sedanjosti oblikujejo zgodbe, ki bodo v prihodnosti postale del nekega drugega spomina.

Cukrarna, največja ljubljanska galerija. (Foto: Miran Kambič)Cukrarna, največja ljubljanska galerija. (Foto: Miran Kambič)Vadim Fiškin - Tiktakanje ur nas nenehno opozarja, da sta čas in minevanje našemu trudu navkljub neujemljiva in neustavljiva. Umetniško delo Temni časi. foto Andrej Peunik, MGMLTobias Putrih - Paličnjak, - Del stropnikov stare stavbe je umetnik Tobias Putrih predelal v funkcionalno opremo razstavnih prostorov - klopce in stole. foto Andrej Peunik, MGMLMarjetica Potrč- Hiša družbenega dogovora, foto Andrej Peunik, MGML

cukrarna.art

Besedilo: Alenka Trebušak
Naslovna fotografija: Miran Kambič

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča