Dunaj odpira enega največjih muzejev moderne umetnosti na svetu

CITYLIFE 16.01.2020
Muzej moderne umetnosti Albertina modern na Dunaju.

Muzej Albertina sredi marca na več kot 2.500 kvadratnih metrih odpira svojo drugo razstavno prizorišče Albertina modern s katerim želi podčrtati pomen umetnosti današnjega in polpreteklega časa.

Stavbo Hiša umetnikov (Künstlerhaus) na Ringstrasse je 1865 zgradil cesar Franc Jožef in jo podaril mestnim umetnikom. Od takrat so tam dom našli številni umetniški projekti in združenja, medtem ko je stavba zadnjih 20 let bolj kot ne samevala.  

Z obnovo so pričeli pred tremi leti, ko so prestižno stavbo skrbno restavrirali, s posebno pozornostjo do teraco tal, stenskih poslikav, pozlatitev ter lesenih in kovinskih elementov, notranjost pa prilagodili sodobnim standardom z dostopnostjo za invalide, osvetljavo in klimatizacijo prostorov.

Muzej moderne umetnosti Albertina modern na Dunaju. 

Albertina modern se lahko pohvali z zbirko več kot 60.000 risb, akvarelov, tiskanih grafik in fotografij. Poudarek je na avstrijski umetnosti z deli Arnulfa Rainerja, Marie Lassnig, Franza Westa, Erwina Wurma in Valie Export. 

Med tujimi avtorji najdemo Nemce, kot so Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff in Günther Förg, pa tudi ameriške sodobne umetnike, kot so Andy Warhol, Alex Katz, Eric Fischl, Robert Longo, Cindy Sherman, Sherrie Levine, Ross Bleckner in Michael Heizer.

Muzej bodo odprli 13. marca 2020 s primerno poimenovano razstavo "Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980". Razstava se osredotoča na obdobje pred 1980, ki je bilo tako ključno za mednarodno sodobno umetnost in predstavlja najpomembnejše avstrijske umetniške naravnanosti na prelomu v postmodernizem.

Več na: albertina.at

Fotogalerija

Muzej moderne umetnosti Albertina modern na Dunaju. Muzej moderne umetnosti Albertina modern na Dunaju.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča