5 razlogov zakaj se ponoči zbujamo

Klavdija Rupar 16.03.2019
Foto: Unsplash

Če se celo noči zbujamo in obračamo, za to zagotovo obstaja utemeljen razlog. Lahko je to povezano z navadami, ki jih imamo čez dan ali pa so za to krive druge težave. Zato je zadnji čas, da spoznamo razloge, ki privedejo do pomanjkanja spanja.

Prepozno pijemo kofein

Če delamo normalne delavnike od osmih do štirih, ali devetih do petih, je najbolj pametno, da s pitjem kofeina prenehamo že ob kosilu. Za večino so to mogoče zdi nemogoče, a kofein lahko v sistemu ostane precej dolgo, zato je čisto mogoče, da zaradi njega ne spimo.

Foto: Unsplash

Pred spanjem spijemo kozarec vina ali piva

Kozarec pred spanjem bo sicer res poskrbel, da bomo v hipu zaspali, a bo povzročil nemirno noč. Ko se enkrat zbudimo, bomo zelo težko zaspali nazaj, to pa bo lahko vplivalo na našo kakovost spanja. Gre za začaran krog: kofein nas zbudi, alkohol nas uspava, zjutraj pa se bomo zbudili utrujeni, kar bo spet pripeljalo do več kofeina.

Kriva je postelja

Investiranje v dobro posteljo in vzglavnik je zagotovo izrednega pomena. Tretjino svojega življenja spimo, kar pomeni, da moramo spati na kakovostni postelji. Izberimo takšno, ki nam ustreza; za nekatere so to bolj mehke, za druge bolj trde. Dobro spanje pomeni tudi spočit in dober dan.

Foto: Unsplash

Telovadba pred spanjem

Kratek sprehod pred spanjem ne povzroča težav, če pa se tik pred tem odpravimo na intenzivno cardio vadbo, se bo naše telo težko umirilo in pripravilo na spanje. Ko zaspimo, se temperatura telesa in srčni utrip zmanjšata, telovadba pa oboje dvigne in nam onemogoča, da bi normalno zaspali. Zato se za telovadbo raje odločimo zjutraj ali po kosilu.

Stres in skrbi

Najbolj pogost nemedicinski vzrok za kratkotrajno nespečnost je zagotovo stres. Čez dan se nekako zamotimo in pozabimo, kaj nas skrbi, ponoči pa naše misli prosto tavajo. Za večino ljudi je tudi značilno, da se osredotočajo samo na negativne stvari, namesto da bi se na pozitivne. To lahko preprečimo z meditacijo, lahko pa ponoči vstanemo in se premaknemo v drugo sobo, da se pomirimo.

Izbor urednika