7 pozitivnih učinkov, ki jih ima magnezij na vaše zdravje

Klavdija Rupar 20.07.2020
pexels-photo-3768582

Se veliko gibate? Ste po koncu karantene brez energije in ves čas utrujeni? Potem je čas, da začnete jemati magnezij. Magnezij je namreč četrti najpomembnejši mineral v človeškem telesu, ki igra več vlog pri zdravju možganov in telesa. Zaužijemo ga lahko z oreščki, semeni, ribo, avokadom, žitaricami, kot so kvinoja ali rjavi riž, pa s sadjem in črno čokolado. Če vam ga res veliko primanjkuje pa priporočamo, da ga jemljete tudi kot prehransko dopolnilo.

Kateri so pozitivni učinki, ki jih ima magnezij na vaše zdravje?

Telesu pomaga, da pravilno funkcionira

Magnezij je prisoten v več kot 600 reakcijah v vašem telesu, med katere spada tudi nastanek energije, nastanek proteinov, skrb za gene, premike mišic in regulacijo živčnega sistema.

Izboljša izvedbo telesne vadbe

Ali veste, da ko telovadimo, potrebujemo 20% več magnezija kot takrat, ko naše telo počiva? Zagotovo vam bi pomagal izboljšati počutje med delanjem počepov ali vojaških vaj.

Foto: Pexels

Izboljša počutje

Minerali ne skrbijo samo za dobro delovanje možganov, ampak igrajo pomembno vlogo tudi pri vašem počutju. Če vam magnezija primanjkuje, to lahko povzroči manjše nivoje seratonina v možganih. Študija iz leta 2017 je dokazala, da magnezij lahko tudi pomaga pri blažji depresiji.

Pomaga pri glavobolih

Imeti glavobol ni ravno prijetno, migrenski glavoboli pa niso samo boleči, ampak se lahko razvijejo tudi v bruhanje in občutljivost na svetlobo. Magnezij lahko celo prepreči migreno ali pomaga pri bojevanju z njo.

Foto: Pexels

Zmanjšuje krvni tlak

Visok krvni tlak, ki je najbolj pogosto astimptomatski, je poznan kot tihi ubijalec, saj lahko pelje do bolezni srca. Magnezij vam lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.

Zmanjšuje vnetja

Za vse tiste, ki imate težave z vnetji, še posebej pa tisti, ki trpijo za avtoimuno boleznijo, vam lahko magnezij pomaga pri boju z vnetji.

Pomaga pri tistih dnevih v mesecu

Magnezij pomaga pri izboljšanju simptomov PMS. Poslovite se od krčev, utrujenosti, razdraženosti in zadrževanja vode.

Foto: Pexels


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča