Aromaterapija - 4 vsestransko uporabna eterična olja

Aromaterapija

Ker je uporaba eteričnih olj zelo vsestranska saj z njimi lahko pomagamo izboljšati počutje, ublažimo simptome določenih bolezni ali pa jih uporabimo v lepotilne namene. Pomembno pri njihovi uporabi je, da posegamo po visokokakovostnih eteričnih oljih z vsemi potrebnimi certifikati ter da jih mešamo z osnovnimi (baznimi) olji. Ker gre za močne koncentrate, so količine eteričnega olja, ki ga primešamo osnovnemu, majhne, merjene v kapljicah (v 10 ml osnovnega olja damo par kapljic eteričnega). Oglejte si, katera štiri eterična olja so tako vsestransko uporabna, da ne bi smela manjkati v nobenem domu.

Eterično olje sivke

Splošno znano za sivko je, da pomirja, blaži in sprošča. Zaradi antiseptičnega delovanja razkuži in hitro zaceli rane, ureznine, pike ter opekline. V kopelih ali kot masažna mešanica lajša različne bolečine in krče (npr. menstrualne), če kanemo kapljico tega eteričnega olja na vzglavnik, pa se lažje zazibamo v spanec. Pomaga tudi pri glavobolu – s krožnimi gibi si v sence vtremo mešanico sivke in osnovnega olja, odlično pa je tudi pri blaženju težav z aknami.

Eterično olje sivke. Foto: holisticwellness.ca

Eterično olje čajevca

Najbolj znano je po svojem protibakterijskem in protiglivičnem delovanju. Učinkovito je pri zdravljenju dihalnih okužb, aken, ekcemov, glivičnih obolenj. Odlično je tudi pri težavah s prhljajem, in sicer ga dodamo par kapljic šamponu. Če imamo gnojne akne, lahko izjemoma uporabimo tudi kapljico nerazredčenega in z njim namažemo posamezno akno. Pozor: absolutno moramo biti prepričani o tem, da je eterično olje terapevtske kakovosti, v nasprotnem primeru si delamo škodo!

Eterično olje čajevca. Foto: olwomen.com

Eterično olje limone

Očiščuje in spodbuja krvni obtok, zato je odlično v mešanicah proti celulitu in za razstrupljanje. Odlično je tudi pri tegobah z okužbami dihal, zdravljenju bradavic in kurjih očes, pomaga zaustavljati krvavitve. V kombinaciji z bogatim, hranilnim baznim oljem utrjuje nohte in je odlična nega za obnohtno kožico. Je tudi dober sopotnik, ko si poskušamo zbistriti misli.

Etrerično olje limone. Foto: kathyskinner.com

Eterično olje bazilike

Bazilika je eterično olje, za katero velja, da obnavlja, krepi in očiščuje. Je nežen in učinkovit zaveznik v boju proti glavobolu, dobro se obnese tudi, ko smo miselno izčrpani. Pomaga pri menstrualnih in prebavnih težavah. Blaži respiratorne težave in krče, odlična pa je tudi pri bolečinah v ušesih. Če imamo boleče in napete mišice, nas bo masaža z oljem, v katerega smo zmešali nekaj kapljic eteričnega olja bazilike, prijetno sprostila.

Eterično olje bazilike. Foto: brambleberry.com

Za konec pa še preprosta domača mešanica za optimizem, saj nam tega marsikdaj primanjkuje:

  • 3 kapljice eteričnega olja sivke
  • 3 kapljice eteričnega olja bergamotke
  • 3 kapljice eteričnega olja mandarine

V 10-mililitrsko stekleničko kapnemo eterična olja. Pretresemo in prilijemo jojobino ali poljubno drugo olje. Dobro pretresemo ter uporabimo kot običajno olje, poseben poudarek pa damo pulznim točkam.


Izbor urednika