V zadnjem desetletju so se nosljive pametne naprave razvile v prefinjena orodja, ki pomagajo pri ... Več
Hrana, ki nas ščiti pred soncem

Splošna znano je, da se moramo predvsem poleti zaščititi pred močnimi sončnimi žarki, pa naj bo to s sončno kremo, pokrivalom, umikom v senco ali vsem naštetim skupaj. Malce manj poznano pa je dejstvo, da nas pred soncem varuje tudi nekatera hrana. Poglejmo si katera.
Ribe
Foto: Unsplash
Omega 3 maščobe, s katerimi so bogate ribe kot sta tuna in losos, dokazano preprečujejo nastanek kožnega raka, ki lahko nastane kot posledica prekomerne izpostavljenosti soncu.
Mandlji
Foto: Pexels
Mandlji in nekateri drugi oreščki vsebujejo veliko vitamina E, za katerega so znanstveniki potrdili, da varuje kožo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.
Špinača
Foto: Pixabay
Tudi vitamin C nam pomaga ohranjati zdravo in mladostno kožo. Špinača je zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina C in drugimi pozitivnimi vplivi.
Preberite še: Recept - preprosta slivova marmelada s sivko
Borovnice, maline in robidnice
Foto: Pexels
Antioksidanti delujejo proti prostim radikalom v našem telesu, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti UV žarkom in škodujejo našim kožnim celicam. Maline, robidnice in borovnice so polne antioksidantov, poleg tega pa so zares slastne.
Jajca
Foto: Pexels
Dnevno konzumiranje vitamina D, s katerim so bogata jajca, naj bi zmanjšalo možnost za razvoj kožnega raka. Bolj kot ocvrta, so priporočena mehko ali trdo kuhana jajca.
Paradižnik
Foto: Pexels
Paradižnik vsebuje veliko antioksidantov in vitamin C, zato nas bo varoval pred škodljivim vplivom sonca. Letošnje poletje nam je postreglo z velikimi in sočnimi domačimi paradižniki, ki jih lahko pripravimo na sto in en način. Vseeno pa na sončno kremo ne smemo pozabiti.