»Odišavljena« v vonju svojega najljubšega parfuma – Atelier Rebul Istanbul je Severina med ... Več
Hrana, ki nas ščiti pred soncem

Splošna znano je, da se moramo predvsem poleti zaščititi pred močnimi sončnimi žarki, pa naj bo to s sončno kremo, pokrivalom, umikom v senco ali vsem naštetim skupaj. Malce manj poznano pa je dejstvo, da nas pred soncem varuje tudi nekatera hrana. Poglejmo si katera.
Ribe
Foto: Unsplash
Omega 3 maščobe, s katerimi so bogate ribe kot sta tuna in losos, dokazano preprečujejo nastanek kožnega raka, ki lahko nastane kot posledica prekomerne izpostavljenosti soncu.
Mandlji
Foto: Pexels
Mandlji in nekateri drugi oreščki vsebujejo veliko vitamina E, za katerega so znanstveniki potrdili, da varuje kožo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.
Špinača
Foto: Pixabay
Tudi vitamin C nam pomaga ohranjati zdravo in mladostno kožo. Špinača je zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina C in drugimi pozitivnimi vplivi.
Preberite še: Recept - preprosta slivova marmelada s sivko
Borovnice, maline in robidnice
Foto: Pexels
Antioksidanti delujejo proti prostim radikalom v našem telesu, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti UV žarkom in škodujejo našim kožnim celicam. Maline, robidnice in borovnice so polne antioksidantov, poleg tega pa so zares slastne.
Jajca
Foto: Pexels
Dnevno konzumiranje vitamina D, s katerim so bogata jajca, naj bi zmanjšalo možnost za razvoj kožnega raka. Bolj kot ocvrta, so priporočena mehko ali trdo kuhana jajca.
Paradižnik
Foto: Pexels
Paradižnik vsebuje veliko antioksidantov in vitamin C, zato nas bo varoval pred škodljivim vplivom sonca. Letošnje poletje nam je postreglo z velikimi in sočnimi domačimi paradižniki, ki jih lahko pripravimo na sto in en način. Vseeno pa na sončno kremo ne smemo pozabiti.