Hrana, ki slabo vpliva na kožo

Klavdija Rupar 18.08.2018
Foto: Unsplash

Vaša prehrana je glavni vir vaših težav s kožo. Večina ljudi to sicer povezuje s prebavnim sistemom, a se ne zaveda, da je naša koža povezana s prebavo. Če pojemo nekaj, kar ne moremo prebaviti, ali težko prebavimo, bo telo poskusilo in kožo uporabilo, da se tega znebi. In ravno zato se naša koža slabo odzove na nekatero hrano. 

Študije so pokazale, da povezave med hrano in kožo dejansko obstajajo in lahko povzročajo akne, suho kožo in celo vnetja. In jedi na spodnjem seznamu so najslabše za vašo kožo.

Slani prigrizki

Vaš obraz lahko postane zabuhel in napihnjen, saj preveč soli povzroča zadrževanje tekočine. Če pojeste preveč soli, se vam lahko začnejo pojavljati podočnjaki, koža postane suha in razpokana.

Alkohol

Alkohol dehidrira vaše telo in seveda kožo, ki je vaš največji organ. Če spijete preveč, boste koži odvzeli pomembne vitamine in hranila. Siva koža, povečane pore, razbarvanje, pogrezanje in pomanjkanje prožnosti so prav tako simptomi, ki so posledica preveč pitja alkohola.

Mlečni izdelki

Največ mlečnih izdelkov prihaja iz mleka krave, ki ima visoke nivoje progesterona in druge hormone, ki človeško telo spremeni v dihidrotestosterone. Te hormoni lahko povečajo maščobne žleze, ki povzročajo akne ljudem, ki so zanje bolj dovzetni. Če imate občutek, da mlečni izdelki vplivajo na vašo kožo, jih poskusite čimbolj omejiti, mleko pa lahko zamenjate tudi za riževo ali mandljevo. A bodite pozorni tudi na vnos kalcija in vitamina D, saj so mlečni izdelki pomembni za vaše telo.

Sladkarije

Sladkor in preprosti ogljikovi hidrati lahko povzročajo akne, saj s sladkorjem dobimo več inzulina, ki povroča vnetja in mozolje.

Kofein 

Ena ali dve skodelici ne bosta naredili velike škode, veliko več kot to in če zraven spijete še veliko energijskih pijač, čokolade in druge hrane ter pijače, ki vsebujejo kofein, pa to lahko vodi do hitejšega staranja kože. Kar pomeni gubanje in povešanje kože precej hitreje kot pri tistih, ki ne zaužijejo veliko kofeina. Kofein zavira kolagensko sintezo, ki je glavni protein v koži in ohranja gladko, črvrsto, mlado in zdravo kožo. Namesto kave raje spijete dodatno skodelico vode.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča