Kaj potrebujemo v domači lekarni?

Klavdija Rupar 03.04.2020
Foto: Pixabay

Zdravilo za glavbol, tableta za menstrualne krče, termometer za merjenje vročine ... Le nekaj pripomočkov, ki je pametno, da jih imamo doma v omari. Mogoče tudi v torbici. Mini domača lekarna je super ideja, saj smo tako pripravljeni na katerokoli težavo, ki se pojavi. Kaj je pametno vedno imeti v njej?

Povečana temperatura, glavobol in bolečine

Pametno je, da imamo doma vsaj ene tablete, ki pridejo prav ob povečani temperaturi, glavobolu ali bolečinah v telesu. Ni treba imeti več različnih, kakšni analgetiki, antipiretiki, aspirin in nalgesin pa so vedno pametna ideja. Seveda se prej posvetimo z zdravnikom in ga vprašajmo, kaj nam najbolj priporoča. Ne pozabimo tudi na termometer in se pozanimajmo, kaj lahko damo tudi otrokom, če zbolijo.

Rane, manjše opekline, ureznine in žulji

Za rane, opekline, ureznine in žulje potrebujemo razkužilo ali antispetik, obliže, sterilno gazo, obkladke in povoje. Priporoča se tudi mazilo ali krema.


Driska, zaprtje in bruhanje

Ob želodčnih težavah in z njimi povezanimi driska, zaprtje ali bruhanje, je doma pametno imeti probiotike in prebiotike. Oglje in minerali v prahu z elektroliti bodo kot nalašč za odpravo teh težav. Oglje lahko uporabimo tudi, če se zastrupimo s hrano.

Alergije in piki insektov

Če se želimo obraniti pred piki insektov, je pametno, da imamo sprej proti insektom. V primeru pika ali ugriza pa pridejo prav kreme, mazila in geli, ki bodo pomirile mesto, na katerem imamo pik. Če imamo močno alergijo na katero izmed žuželk ali rastlin, je pametno imeti tudi peroralne antihistaminike.


Kašelj in vneto grlo

Sirup proti kašlju oz. lajšanje kašlja, pršila za vneto grlo in pastile, so več kot pametna pridobitev v domači lekarni.

Pred nakupom vseh teh zadev se seveda posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom in preverite, kaj je primerno za nakup in kaj ne.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča