Kako negovati kožo po poletju

CITYLIFE 23.09.2019
Foto: Depositphotos

Kako ukrepati, če je naša koža izsušena in pustega videza? Kako do sijoče in gladke kože? Kako odpraviti pigmentne madeže?

Kaj so običajno posledice nepravilne ali pomanjkljive nege v poletnem času?

Koža potrebuje nego celo leto, še posebno pa v poletnem in zimskem času, ko je izpostavljena večjim obremenitvam in se lahko ob pomanjkanju ustrezne nege stara hitreje. Sonce, veter, UV sevanje, nizka relativna vlaga v zraku in mraz kožo močno obremenjujejo.

Običajno je koža po poletju pusta in izsušena, z izrazitimi drobnimi gubicami. Na otip je lahko bolj usnjata in z vidnimi znaki fotopoškodb. Zelo pogoste so tudi pigmentne nepravilnosti. Če smo med tistimi, ki nam v poletnem času pigmentacije dobesedno izbruhnijo, smo kožo premalo zaščitili pred UV žarki.

Sonce povzroča povečano aktivnost celic melanocitov, ki pod vplivom sončne svetlobe izločajo večjo količino kožnega barvila melanina. Posledica so številne pigmentne nepravilnosti oz madeži.

Koža izpostavljena soncu pomeni vnetno stanje, saj se v njej, kot odgovor na izpostavljanje UV sevanju, povečajo vnetni procesi in izločanje vnetnih faktorjev. Povečani vnetni procesi pa vedno pomenijo pospešeno staranje. To pomeni, da zdravo izpostavljanje soncu ne obstaja. 

Foto: Depositphotos

Vnetje v koži in pa samo UVA sevanje poleg zdravstvenih težav povzročita tudi povečano razgradnjo dragocenega strukturnega proteina, kolagena. Kolagen pa je odgovoren za čvrstost kože in mladosten izgled. Z leti imamo kolagena vse manj, saj je razgradnja tudi posledica naravnega fiziološkega procesa staranja celega telesa.

Razgradnja kolagena povzroči nastanek drobnih gubic in kasneje gub, vpliva na kvaliteto sten kapilar in s tem posledično na razvoj eritema, ter poslabša čvrstost kože.

Kolagenska vlakna predstavljajo kar neverjetnih 70% debeline naše kože, zato sta gostota in kvaliteta kolagena zelo pomembni za izgled kože. V postopkih za pomlajevanje so vse terapije usmerjene v povečanje sinteze tega dragocenega vlakna.

Mreža kolagenskih vlaken skupaj z elastinom in glukozaminoglikani, katerih najobsežnejši predstavnik je hialuron, tvori ekstracelularni matrix. In od kvalitete le-tega je odvisen mladosten izgled naše kože.

Kolagenska mreža podpira našo kožo. Če se dragoceni kolagen intenzivno razgradi, ni podporne strukture, zato mu pravimo strukturni protein.

Na kvaliteto kolagena močno vpliva naša prehrana, saj ga telo zgradi iz aminokislin in vitamina C, ki je kofaktor pri sintezi kolagena. Zato je za ohranjanje in regeneracijo kože zelo pomemben zadosten vnos beljakovin

Na razgradnjo kolagena bistveno vplivajo sončni žarki. UVA žarki, ki imajo daljšo valovno dolžino in prodirajo globje v kožo kot UVB, razgrajujejo dragoceni kolagen.

Zato je visoka in kvalitetna UV zaščita nujna in neizbežna, če želimo ohraniti naš kolagen v dobrem stanju. Ne samo poleti, temveč prav vsak dan v letu.

Ker so stene kapilar ravno tako iz kolagena, se lahko kot posledica izpostavljanja soncu izrazi tudi rdečica na obrazu, ali pa so vidne popokane kapilare.

Foto: Depositphotos

Posledice izpostavljanja soncu:

  • prenizka stopnja vlage v koži
  • povečani vnetni procesi
  • razgradnja dragocenega kolagena
  • pigmentne nepravilnosti
  • razvoj eritema ali rdečice

Ali je možno natančno opredeliti stanje kože, kolagena, vlažnoti, vnetja in fotopoškodb?

Razgradnjo kolagenskih vlaken, stopnjo vnetja ali stopnjo vlažnosti lahko preverimo z dermadiagnostičnim pregledom in meritvami. Pokažejo nam, kakšen je obseg potencialnih poškodb in kakšna je prioriteta reševanja težav glede na problematike. vedno moramo najprej poskrbeti za zdravje naše kože in nato za lepotne nepravilnosti, ki nas motijo. Le zdrava koža bo ustrezno reagirala na terapije in nam omogočila doseganje dobrih rezultatov. Tudi vaša nega doma je zelo pomembna, saj z njo omogočite vzdrževanje in celo izboljšanje rezultatov, doseženih s profesionalnimi terapijami. To pomeni, da mora biti vaša domača rutina nege usklajena s potrebami vaše kože in problematikami, da mora biti pisana na kožo prav vam. Saj ima vsaka koža povsem individualen preplet tipu kože pridruženih stanj in jih ne moremo reševati enako.

Kako popraviti nastalo škodo?

Najprej je potrebno kožo pregledati. Odlično je, če izmerimo stanje morebitnih fotopoškodb, stopnjo vlage in eritema. Na podlagi teh podatkov dobimo vpogled v natančno stanje kože in tako izberemo preparate, ki jih naša koža potrebuje.

Kadar so fotopoškodbe izrazite je dobro narediti posebne postopke neg, ki so kreirani prav za taka stanja.

Po poletju moramo najprej poskrbeti za izdatno vlaženje, zdravo bariero in zmanjšanje vnetja. Potem se lotimo pigmentnih madežev in povečanja sinteze kolagena.

S posebno dermakorekturno nego za fotopoškodbe obravnavamo vse problematike hkrati in kožo pripravimo na jesen.

Jesen in zima sta idealna za konkretne programe pomlajevanja in preobrazbe naše kože, saj se nekateri postopki v času, ko je sonce močnejše, ne izvajajo.

Dokler je koža v vnetnem stanju, se ostali postopki, terapije za povečanje izgradnje kolagena, ne izvajajo.

Imejmo v mislih, da je prezgodnje, vidno staranje (ekstrinzično staranje) kože posledica našega življenjskega sloga in da nanj lahko vplivamo sami. In to je odlična novica, saj je ekstrinzično staranje odvisno le od nas samih! 

Jesen je odličen čas za vzpostavitev nove, pravilne rutine nege, ki nam bo prinesla vidne in merljive rezultate.

Več na: natasha.si

Besedilo: Nataša Godler Trilar

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča