Kako poskrbite, da ličila ostanejo dlje časa sveža?

Klavdija Rupar 28.09.2020
ličila

V perfektnem svetu bi bila ličila obstojna za vedno, a žal so to le pobožne želje in ne realnost. Ličila so namreč precej hitro pokvarljiva, zato je pomembno, da pred nakupom preverite, koliko časa so dobra in primerna za uporabo po tem, ko jih odprete. In ker nov letni čas pomeni tudi pospravljanje omare, si vzemite tudi nekaj časa, da pregledate vsa ličila in tista čez rok uporabe, vržete v smeti. 

Kako veste, da je ličilom pretekel rok trajanja?

Obstajajo čisto preprosti znaki, ki vam dajo vedeti, da so vaša ličila slaba in niso več primerna za uporabo - najbolj tipična dva sta vonj in videz ličila. Svinčniki in maskare se posušijo, puder postane masten.

Vsak izdelek ima dva simbola: eden prikazuje, koliko časa je izdelek lahko v uporabi po odprtju, drugi pa koliko časa je lahko zaprt in ga še uporabimo. 

Pudri so lahko odprti do dve leti, kremasta senčila od enega leta do leta in pol, tekoči pudri, šminke, maskare, svinčniki za ustnice pa nekje tri mesece.

Foto: Pexels

Kaj pa lahko naredite, da bodo ličila zdržala dlje časa?

Ličila shranjujete stran od sončne svetlobe v temnem in suhem prostoru

Sončna svetloba in toplota lahko pospešita razpad sestavin v kozmetičnih izdelkih, toplota pa povzroči nastanek bakterij. Zato je primerno, da nekatere izdelke shranjujete celo v hladilniku, vsekakor pa vsaj v temnem prostoru, v katerem ni pretirano vroče.

Ličil ne shranjujete v kopalnici

Seveda je kopalnica najbolj priročna za shranjevanje, a vlažnost in vročina, ki sta v kopalnici prisotni vsak dan, pospešita nastanek bakterij in gliv, tega pa si na ličilih vsekakor ne želite. Najbolj primerno je, da jih shranjujete v drugem prostoru, seveda pa ličila še vedno lahko nanašate v kopalnici.

Foto: Pexels

Aplikatorje ličil redno čistite

Gobice in čopiče za nanašanje ličil bi bilo idealno čistiti po vsaki uporabi, a vsi dobro vemo, da to ni mogoče. Potrudite se, da jih očistite vsaj vsako drugo uporabo, ali pa vsaj enkrat tedensko, kar je absolutni minimum. Očistite jih z vodo in nežnim detergentom.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča