Kako se v času pandemije spopasti s tesnobo?

Klavdija Rupar 23.03.2020
Foto: Pexels

V trenutnem obdobju, ko moramo ostati doma, se distancirati od ljubljenih oseb in nas je strah, kaj bo prinesel naslednji dan ter ne vemo, kdaj se bo celotna zadeva končala, se veliko ljudi spopada z občutki strahu, tesnobe in panike. Glede na to, da smo večinoma zaprti v domovanja, moramo obvezno nekaj storiti, drugače se bo tesnoba vsakodnevno poglabljala. Nekaj nasvetov, kaj lahko storimo pa spodaj.

Vsakodnevno gibanje

Že večkrat je bilo poudarjeno, da vadba pomaga zmanjševati tesnobo in paniko. Najbolje je izbrati malenkost bolj umirjeno vadbo, kot so pilates, barre, joga, hoja ali pa cardio, ki bo produciral kortizol. Lahko se odpravimo tudi na kratek sprehod ali tek okoli bloka. Vsaka malenost bo učinkovita.

Foto: Pexels


Začnimo dan z refleksijo/pisanjem dnevnika/meditacijo

Jutra znajo biti precej naporna in rahlo hektična. A vseeno je pametno, da si vzamemo čas za neko rutino, kot je meditacija ali pisanje dnevnika. Meditacija nas bo umirila, v dnevnik pa lahko zapišemo vse, kaj nas muči in tako damo ven iz sebe.

Primerna hrana

Ko se počutimo tesnobne, sej najprej vprašajmo, kaj dajemo vase. Pretiravamo z alkoholom, sladkorjem ali ogljikovimi hidrati? Čas je, da dobro pomislimo, kaj nam paše in kaj nam prežene tesnobo. Sem spadajo zelenjava, proteini in zdrave maščobe ter ogljikovi hidrati. In pa obvezno pitje vode! Najbolje je, da imamo kozarec ali flašo z vodo ves čas ob sebi, saj je na dan priporočljivo spiti vsaj 2 do 3 litre.

Foto: Pexels

Poiščimo inspiracijo

Ko začutimo tesnobo, se hitro lahko zgodi, da se težko spopademo z vsemi opravki, ki nas čakajo. Če ne vemo, kje začeti, je najbolje, da poiščemo stvari, ki nas navdihujejo. Lahko je to prebiranje bloga najljubše blogerke, poslušanje podcastov, pokličemo prijatelje ali mamo, ali pa se preprosto sprehodimo po bližnjem gozdu. Lahko se lotimo tudi česa bolj ustvarjalnega. To bo pomagalo, da se bomo lažje lotili vsega, kar nas čaka.

Krepčilen spanec vsako noč

Po globokem in dobrem spancu bomo lažje razmišljali in se spopadli z novim dnem. Ko spimo se namreč iz našega telesa izločajo strupi, uravnajo se naši hormoni in potekajo procesi, ki nam pomagajo pri spopadanju z izzivi in informacijami naslednjega dne. Da bo spanec res kakovosten, vsaj uro pred spanjem ugasnimo vse elektronske naprave in preberimo nekaj sproščujočega.

Foto: Pexels

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča