Kako si pomagati pri izpadanju las?

Klavdija Rupar 26.02.2024
izpadanjelasfotofreepik

Izpadanje las je normalen proces v življenju tako moškega kot ženske. V določenih obdobjih leta so ta izpadanja večja, lahko pa se zgodi, da vam lasje začenjo prekomerno izpadati oziroma opažate, da so vedno tanjši. Koliko izpadanja je normalno in koliko je že zaskrbljujoče?

Ko začnete opažati, da vam lasje na določenih delih začenjajo bolj pogosto izpadati, se pojavi panika. Normalno je, da se to zgodi po poletju ali če se prevečkrat barvate, ampak kaj pa ko to postane stalnica, tudi takrat, ko zelo skrbite za svoje lase?

Kdaj je izpadanje las zaskrbljujoče?

Če vam na dan izpade sto las, je to normalno. A na koncu to ni odvisno samo od količine, ampak vaših las. Lahko bo nekomu, ki ima goste in čvrste lase, izpadlo več kot sto las in ne bo opazil razlike, lahko pa bo nekomu izpadlo pol toliko in se bo prižgal alarm za paniko. Če opažate, da imate vedno bolj redke lase in da vam lasje vedno bolj izpadajo in se to ne neha, potem je potrebno odreagirati.

Je razlika med izpadanjem las in tanšanjem las?

V bistvu ni razlike. Izguba las pomeni, da izpadajo lasje, tanšanje pa pomeni, da se manjša gostota las. Tako gostota kot število las pa sta povezani z genetiko in etičnim poreklom. 

Kaj so glavni vzroki za izpadanje las pri ženskah?

Obstaja več različnih vrst alopecije (medicinski izraz za izgubo las). Nekatere so posledica avtoimunske bolezni, nekatere so povezane z avtoimunsko boleznijo, ki lahko vpliva na celotno telo. Lahko je izguba las povezana tudi s pomanjkanjem hranil ali določeno dieto. Lahko pa je tudi posledica nečesa bolj resnega.

Najbolj pogost vzrok za izpadanje las je začasen - gre za proces, v katerem lasje v fazi rasti kar naenkrat začenjo izpadati in izgubite lahko tudi do 30 % svojih las. Največkrat je to povezano z nekim stresnim dogodkom ali pa kot posledica poporodnega obdobja. A ne skrbite, lasje bodo s časom zrasli nazaj.

izpadanjelasfotofreepik1

Kako pristopiti k izpadanju las?

Obstaja več različnih načinov, kako si pomagati. Lahko so to tablete, ki bodo povečale krvni obtok do lasišča ali zdravila, ki bodo blokirala specifične hormone. Priporočeni so tudi določeni prehranski dodatki. 

Kako si pomagati pr izpadanju las?

  • Lasna vlakna bodo lepo zakrila lobanjo, kjer so vidne posledice izpadanja las
  • Lasni vložki ali podaljški bodo vašim lasem dodali volumen in bodo videti, kar se da naravno
  • Če je izpadanje hudo, je zelo pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo predpisal prava zdravila

Katere vitamine ali dodatke je priporočljivo jemati za pomoč pri izpadanju las?

Obstaja nekaj vitaminov in dodatkov, ki vam lahko pomagajo pri izgubi las. Najbolj primerni so ashwaganda, protivnetna zelišča, kot je kurkuma in vitamini kot so D vitamin, cink in selen. Pomagala naj bi tudi nekatera olja - rožmarinovo olje, olje čajevca ali bučno olje. Nekateri pa uporabljajo tudi ricinusovo olje.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča