karies-bolecina

Karies: najpogostejši vzrok za obisk zobozdravnika

CITYLIFE 09.04.2024

Karies, ki napada naše zobe, je širši problem, kot si morda mislimo. Preverite skupaj z nami, kako se zaščititi in ohraniti vaš nasmeh zdrav za vse življenje.

Kaj pravzaprav je karies?

Verjeli ali ne, karies je ena najpogostejših bolezni na svetu, ki lahko doleti vsakogar, ne glede na starost. Njegove posledice niso omejene le na ustno votlino, ampak lahko vplivajo tudi na naše splošno zdravje. Ampak dobra novica je, da je karies mogoče z malo truda in s pravimi navadami zlahka preprečiti.

Karies ni nič drugega kot luknja v zobu. Sliši se preprosto, a proces, ki do tega pripelje, je precej zapleten. Vse se začne s hrano, ki jo jemo. Še posebej nevarni so sladkorji in ogljikovi hidrati. Bakterije imajo pravo zabavo z ostanki hrane v naših ustih, pri tem pa proizvajajo kisline. Prav kisline so tiste, ki počasi napadajo zunanjo plast zoba, imenovano sklenina, in sčasoma povzročijo karies.

karies luknjica

A proces ne nastopi čez noč. Na začetku se morda pojavi le majhen madež na zobu, ki ga zlahka prezremo. Brez ustreznega čiščenja in preventive ta madež postaja vse večji in globlji. Ko karies prebije sklenino in doseže notranjost zoba, lahko povzroči bolečino, občutljivost in celo večje zdravstvene težave.

Zato je tako pomembno, da si redno umivamo zobe in omejimo količino sladkorjev v naši prehrani. Preprosto povedano, bolj kot pazimo na to, kaj jemo in kako skrbimo za naše zobe, manjše so možnosti za karies. In ko gre za naše zobe, je preprečiti vedno boljše kot zdraviti.

Kako hude posledice ima lahko karies?

Luknja v zobu že zdaleč ni najhujša posledica kariesa. Če se ga ne zdravi, lahko vodi do resnih težav, kot so bolečine, izguba zob in celo okužbe, ki se širijo izven ustne votline. Morda se sliši strašljivo, a resnica je, da lahko nezdravljen karies povzroči gnojne okužbe na korenini zoba ali v dlesni ob zobu. Te okužbe lahko postanejo resne in vplivajo na splošno zdravje.

A dobra novica je, da so vse te težave preprečljive. Ključ do tega je redna in pravilna ustna higiena, ki vključuje ščetkanje zob dvakrat na dan, uporabo zobne nitke in redne obiske pri zobozdravniku. Prav tako je pomembno zmanjšati vnos sladkorjev in kislih pijač, ki spodbujajo razvoj kariesa. Z malo truda lahko svoje zobe ohranimo zdrave in se izognemo najhujšim posledicam kariesa.

Kakšni so postopki pri zdravljenju kariesa?

Če je zobozdravnik odkril, da imate karies, je pomembno, da se čim prej začne z zdravljenjem, da preprečimo nadaljnje poškodbe zoba in okoliških tkiv. Zdravljenje se razlikuje glede na stopnjo napredovanja kariesa.

Za začetne faze kariesa, ko je poškodba omejena na sklenino, se lahko uporabi remineralizacija. Gre za uporabo fluoridnih pripravkov, ki pomagajo obnoviti in okrepiti zobno sklenino. V nekaterih primerih se lahko uporabi tudi zalivanje fisur, kar je postopek, pri katerem se v globlje brazde in razpoke na žvečilnih površinah zob nanese poseben zaščitni premaz.

karies zobozdravniski pregled

Če je karies napredoval globlje v zob, do dentina, bo morda potrebno plombiranje. Pri tem postopku se odstrani prizadeto zobno tkivo, nato pa se luknja zapolni s plombo, ki prepreči nadaljnje širjenje kariesa in obnovi funkcijo zoba. Plombe so lahko iz različnih materialov: npr. Keramične ali kompozitne bele plombe ali amalgam, odvisno od lokacije zoba in želja pacienta.

V primerih, ko je karies dosegel zobno pulpo, kar povzroča bolečino in okužbo, je potrebno endodontsko zdravljenje ali zdravljenje koreninskih kanalov. Med tem postopkom se odstrani okužena pulpa, kanali se očistijo in dezinficirajo, nato pa se zapolnijo, da se prepreči ponovna okužba. Na koncu se zob običajno prekrije s krono, da se mu povrne moč in funkcija.

Za napredovale primere kariesa, ki so privedli do izgube zoba, so na voljo različne možnosti nadomestitve, kot so mostički, delne ali celotne proteze ter zobni implantati. Ti postopki pomagajo obnoviti videz in funkcionalnost izgubljenih zob, hkrati pa preprečujejo težave, ki nastanejo zaradi manjkajočih zob, kot so premikanje preostalih zob, težave pri žvečenju in govorjenju ter izguba kosti v čeljusti.

Zdravljenje kariesa je ključnega pomena za ohranitev zdravja zob in preprečevanje nadaljnjih zapletov. Zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje lahko preprečita veliko težav in ohranita vaš nasmeh zdrav in lep.

Karies je bolje preprečiti kot zdraviti

Da bi preprečili nastanek kariesa in njegove posledice, je ključnega pomena, da že od malih nog skrbite za dobro oralno higieno. To pomeni redno in temeljito čiščenje zob vsaj dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid. Fluorid je namreč znan po tem, da pomaga okrepiti zobno sklenino in zmanjšati tveganje za nastanek kariesa. Poleg tega je pomembna tudi uporaba zobne nitke, s katero odstranimo ostanke hrane in bakterije iz prostorov med zobmi, kamor zobna ščetka ne seže.

karies preventiva

Prehrana igra veliko vlogo pri preprečevanju kariesa. Zobozdravniki svetujejo izogibanje prekomernemu uživanju sladkorjev in kislih pijač ter namesto tega priporočajo uživanje hrane, bogate z vlakninami, in pitje veliko vode, kar spodbuja proizvodnjo sline, naravnega čistilca naših ust.

Tudi redni zobozdravniški pregledi so nepogrešljiv del preventive. Zobozdravnik lahko zgodaj odkrije znake kariesa in druge težave z zobmi ter hkrati svetuje glede skrbi za ustno zdravje. Če zobozdravnika obiščete vsaj enkrat letno, se lahko morebitne težave odkrijejo in zdravijo, še preden postanejo resne.

Naj vašega nasmeha ne kazi karies

Karies je eden najpogostejših zdravstvenih problemov, a je hkrati tudi eden izmed tistih, ki jih je najlažje preprečiti. V boju proti kariesu ni pomembno le redno čiščenje in obiski pri zobozdravniku, ampak tudi zavedanje, kako naše vsakodnevne navade vplivajo na naše zobe. S pravilno prehrano, dosledno oralno higieno in rednimi pregledi pri zobozdravniku lahko karies postane del preteklosti.

Zavedati se moramo, da je zdravljenje kariesa le del rešitve. Resnična moč leži v preventivi. Zato se potrudite za zdravje vaših zob še danes, da boste imeli manj težav in stroškov v prihodnosti. Ne smemo pozabiti, da je naš nasmeh eden izmed naših najmočnejših atributov – odraža naše zdravje, samozavest in srečo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča