Največji miti diet

Klavdija Rupar 26.07.2021
jakob-owens-oipwvziap0o-unsplash

Ločevalna dieta, keto dieta, dieta brez ogljikovih hidratov, dieta ... Sto in ena vrsta diete, ki smo se jo skoraj vsi že vsaj kdaj v življenju posluževali. Ampak so diete res prava pot do želenega cilja? Zdravo in uravnoteženo življenje ne pomeni odrekanja hrani, pomeni, da z nobeno stvarjo ne pretiravamo. Zato vam bomo danes razkrili nekaj mitov diet.

Mit št. 1: Suhost pomeni zdravje

Četudi ste suhi in imate po vseh standardih fantastično postavo, to še ne pomeni, da ste zdravi, enako tudi večja telesa ne pomenijo debelosti ali težav z diabetesom ali srcem. Sama teža ne vpliva (če seveda ni prenizka ali previsoka) na zdravje, srečo, energijo in samozavest. Lahko ste izredno suhi ali pa ekstremno široki, a če se ne gibate redno in jesto samo slabo hrano, nobena skrajnost ni dobra.

Foto: pexels

Mit št. 2: Izguba teže je edini način, da boste vzljubili svoje telo

Izguba teže še zdaleč ne bo prinesla sprejemanja vašega telesa. Biti bolj suhi ne pomeni, da ste avtomatično tudi bolj srečni in zdravi. Obstaja pa kar nekaj zdravih načinov, kako izgubiti maščobo, če si tega želite. A maščobo lahko izgubite tudi brez striktne diete. Bolj pomembno je, da se vprašate, kakšno je vaše razmerje z vašim telesom in hrano. Tehtnica nikoli ne pove celotne zgodbe. Zapomnite si tudi, da mišice tehtajo več kot maščoba. Če torej veliko delate na vajah za moč, bodo kilogrami lahko tudi rasli.

Mit št. 3: Voda z limono pomaga pri prebavi

Za vodo z limono ste zagotovo slišali že večkrat, a znanost v resnici tega ne podpira. Vaše telo ima svoj delujoč sistem za razstrupljanje, zato je poleg razstrupljanja tudi pitje vodo z limono brez pomena. Vaše telo namreč že samo poskrbi za prebavo in prav nikjer ni znastvenga dokaza, da naj bi voda z limono pri tem pomagala.

Foto: pexels

Mit št. 4: Obstaja doba in slaba hrana

Diete nas želijo prepričati, da moramo za zdravo telo in zdravo življenje, jesti izključno samo določeno hrano. A težava je, da je teh diet ogromno in vsaka preferira določeno hrano. Uravnotežena dieta zgolj pomeni, da si hrano prilagodite izključno in samo sebi. Ljudje smo si različni in ne ustreza vse vsakemu. Predvsem je pametno, da odklopite vse "dobronamerne" nasvete in poslušate svoje telo. Če vidite, da vam določena hrana ne paše, jo enostavno ne jejte, ali pa jo pojejte v manjših količinah. Vse pa seveda v mejah normale, saj z nobeno zadevo ni pametno pretiravati. In enako je tudi pri hrani.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča