Naravni prehranski dodatki, ki vam bodo pomagali ublažiti migreno

Klavdija Rupar 24.09.2020
pexels-photo-3768582

Se spopadate z migrenami? Več kot 18% ženske populacije se redno spopada z migrenskimi glavoboli, ki so lahko izredno neprijetni. A kaj lahko sploh naredimo, če imamo pogoste migrene? Seveda je na razpolago kar nekaj različnih zdravil, s katerimi lahko omilimo simptome, a če se te glavoboli konstantno ponavljajo, vseeno ni najbolj pametno ves čas jesti tablet. Zato smo danes pobrskali še za malenkost drugačnimi blažilci migrene - naravnimi prehranskimi dodatki.

Magnezij

Magnezij igra glavno vlogo pri odkrivanju migren in znanstveno dokazano je, da tisti, ki redno jemljejo magnezij lahko zmanjšajo število migren na mesečni ravni. Prav tako velika večina ljudi, ki ima prenizko raven magnezija, trpi za migrenami, menstrualnimi migrenami in ostalimi vrstami glavobolov. Če torej v zadnjem času opažate več glavobolov in migren, je mogoče pametno, da začnete redno jemati magnezij.

B2 oz. Riboflavin

Ribofalvin je B vitamin, ki zaužijete z določeno hrano, kot so pusto meso, jajca, oreščki in zelena zelenjava. Večje količine riboflavina pa lahko pomagajo pri zmanjševanju migren. Obenem pomaga tudi pri boljšem zdravju las in nohtov. Tudi raziskave kažejo, da so individualisti, ki so jemali B2 vitamin opazili kar 50% zmanjšanje migren.

Foto: Pexels

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline najdemo v lososu in ostalih ribah ter v lanenih semenih. V raziskavi, ki je vključevala te maščobne kisline in migrene, so ugotovili, da se je intenziteta glavobolov zmanjšala za kar 50% odstotkov. Obenem polnijo tudi celice, ki uničujejo bakterije, skrbijo, da krvne ploščice niso tako lepljive in s tem zmanjšujejo nastanek krvnih strdkov.

Probiotiki

Dnevni vnos probiotikov lahko pomaga pri prav vseh težavah z glavo (vključujoč mentalno zdravje). Veliko raziskav je tudi pokazalo, da ljudje z migrenami ne zaužijejo dovolj probiotikov in nimajo dovolj zdravih črevesnih bakterij. Naše črevesje ima namreč povsem svoj živčni sistem, ki je povezan z našim osrednjim živčnim sistemom. Kar pomeni veselo črevesje = veseli možgani. Zato je obvezno, da v tole redno vnašamo zdrave bakterije in tako zaščitimo svoje črevesje.

Vitamin D

Raziskave so pokazale, da so imeli ljudje s premalo vitamina D težave z migrenami. Najbolj pametno je, da vam v laboratoriju preverijo kakšni so vaši nivoji vitamina D in naredite načrt, kako boste poskrbeli za večji vnos. Poleg zmanjšanja migrenskih glavobolov je vitamin D dober tudi za izboljšanje počutja, deluje proti tesnobi in pomaga pri zdravju kosti.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča