Nasveti za detoks lasišča

Klavdija Rupar 03.07.2020
woman-morning-bathrobe-bathroom

Lasje so lepi le toliko kolikor je lepo lasišče. Nič ne pomaga, če jih oblikujete z različnimi preparati, likate ali kodrate, vaše lasišče pa je ves čas razdraženo in srbeče. Posledično tudi lasje postanejo brez leska in oblike. Zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se zares lotiti detoksa vašega lasišča.

Preglejte sestavine v šamponu in balzamu, ki ga uporabljate

Večina izdelkov je bazirana na rastlinah, kar pomeni, da so bolj nežni do las. Frizerji priporočajo šampone, ki bazirajo na vlažnosti ter so brez parabenov in sulfatov. Sulfati sicer dajo občutek čistih las, vendar pa lahko razdražijo lasišče in lase ter odvzamejo naravna olja, ki so najbolj pomembna za zdravje čas na dolgi rok. Šamponi brez sulfatov in balzami za vlaženje, skrbijo da ne pride do dehidracije lasišča. 

Poskrbite za lasišče

Če boste šamponu dodali olje čajevca ne boste poskrbeli le za detoks las, ampak tudi lasišča. Če imate težave z draženjem, suhim lasiščem in prhljajem, potem je bariera vlažnosti lasišča napačna, kar povzroči draženje. To lahko pozdravite tako, da se prenehate barvati in prenehate z uporabi alegrenov (barve, šamponi z vonjem, sulfati, kemični pilingi in parabeni). Uporabite sestavine, kot so CBD, med ali aktivno oglje - vse to bo poskrbelo za detoks.

Foto: Pexels

Las ne umivajte prepogosto

Detoks lasišča pomeni tudi, da las ne umivate tako pogosto kot ponavadi. Preveč pogosto umivanje las in tudi kože je napaka, ki jo ljudje delajo na dnevni ravni. Ko preveč umivate lase in pri tem uporabljate še agresivne sestavine, to vpliva na lasišče. Zato izberete drage kozmetične izdelke, ki potem poskrbijo za škodo. A to so le začasne rešitve in ne dolgoročne. Če so vaše konice lepe, lasišče pa je po telovadbi mastno, občasno lahko uporabite suh šampon, ampak z njim nikar ne pretiravajte.

Vlaženje, vlaženje, vlaženje

Četudi se odločite za prenehanje uporabe določenih izdelkov, predlagamo, da tudi med detoksom redno uporabljate vsaj tiste, ki skrbijo za dodatno vlažnost. Prav vsi tipi las namreč lahko samo pridobijo z dodatnim vlaženjem. Torej če v času detoksa preskočite uporabo šampona, laka za lase in sušilca, pa ne pozabite na uporabo vlažilnega balzama, serumov in hidratacijskih olj.

Foto: Pexels

Vzemite odmor od sušilca in likalnika

Zmanjšajte uporabo sušilca za lase in likalnika, ali pa jo celo za nekaj časa povsem opustite - vsi namreč lahko povzročajo precej veliko škodo. Ko sprejmete naravno padanje vaših las, njihovo teksturo in kodre oz. ravne lase, je to ključ do lepih in zdravih las. Čeprav je to za marsikoga lahko izredno težko, je najbolj pametno, da uporabite samo dobro olje ali balzam za vlaženje las, lase posušite na zraku in vzljubite svoje naravne lase. Enako velja za lak za lase, utrjevalce in vse ostale pomade, ki jih dnevno nanašate na lase. 

Foto: Pexels

Razmislite o prehranskih dodatkih

Poskrbite tudi za zdravje od znotraj. Če vam npr. manjka biotina, potem začnite jemati prehranske dodatke, ki vsebujejo biotin, ki vam bo pomagal pri zdravih laseh, rasti, debelini in drugih težavah. Seveda obstajajo tudi drugi dodatki, kot so kolagen, ceramidi in antioksidanti.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča