Preden kupite vodo, preberite etiketo

Anja Mrevlje 13.12.2016
juha

Za boljšo hidracijo je priporočljiv vnos naravne mineralne vode s primernim razmerjem mineralov. Odlična izbira je Magnesia.

Najboljšo kombinacijo mineralov je določila narava

Se kdaj vprašate, kaj pijete? Voda je sicer brez okusa, vonja in barve, kar pa še ne pomeni, da nima vsaka voda drugačne sestave mineralov, mikroogranizmov in kemijskih elementov. Za izboljšanje našega počutja, preprečevanje utrujenosti, boljšo krvno sliko in ustrezno hidracijo je smiselno začeti s pravilno prehrano in zadostnim pitjem tekočine. Učinkovit vnos mineralov dosežemo preko rastlinske prehrane in pitja primerne tekočine. Naravna mineralna voda Magnesia je izredno kakovostna in ima dobro razmerje mineralov, hkrati pa poznamo izvir vode in njeno sestavo, ki je označena na deklaraciji.

Za boljšo hidracijo je priporočljiv vnos mineralne vode s primernim razmerjem mineralov. Odlična izbira je Magnesia, ki v enem litru vsebuje 163 mg magnezija in 5,2 mg natrija, kar je več magnezija oz. manj natrija od povprečja kategorije mineralnih vod. Z eno plastenko Magnesie zadostimo skoraj dvem tretjinam dnevne potrebe po magneziju, ob tem pa ne čutimo nobenega dodatnega vpliva na prebavo.

Niso vse mineralne vode enake kakovosti. Bodite pozorni na etikete – vsaka mineralna voda ima namreč svojevrstno kombinacijo mineralov.

Bodite pozorni na visoke količine natrija

Ste vedeli da imajo nekatere mineralne vode visoko količino natrija? Naše telo sicer potrebuje natrij, vendar v omejenih količinah. Glede na fiziološke potrebe odrasli dnevno potrebuje približno 550 mg natrija. Če to prevedemo v količino priporočenega dnevnega vnosa kuhinjske soli, to znaša zgolj 1,4 g. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča za odraslo prebivalstvo največ 5 g soli dnevno na osebo, vključujoč vse vire soli v prehrani.

Z običajno prehrano pri sodobnem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo približno 11–14,3 gramov soli, kar presega zgornjo mejo dnevnega vnosa soli za 120–185 odstotkov. Zato bodite pozorni, da dodatnega vnosa ne povečate s pitjem vode.

Za orientacijo si poglejmo, koliko soli zaužijemo ob malo bogatejši večerji:

  • rezina kruha ali ena žemlja vsebuje 200–350 mg natrija oz. 0,5–0,9 g soli;
  • 10 dag sira vsebuje 800 mg natrija oz. 2 g soli;
  • 10 dag posebne salame vsebuje 1.200 mg natrija oziroma 3 g soli.

Skupaj je to skoraj 6 gramov, ki jih včasih zaužijemo ob eni večerji, zato bodite pozorni pri vnosu dodatnih soli z napačno izbiro tekočine za hidracijo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča