Zakaj je pravi glavnik ključnega pomena za zdrave in sijoče lase?

Klavdija Rupar 10.02.2022
pexels-cottonbro-6144281

Skrb za lase je izrednega pomena in edini način za zdrave in lepe lase. Še posebej pomembna je uporaba pravega šampona in balzama za lase, redno striženje konic, čim manj toplotne obdelave in izogibanje barvanju.

Pomemben pa je tudi proces česanja las, ki je del vaše lasne rutine. Česanje namreč poskrbi za močne in mehke lase, obenem pa prepreči lomljenje in vozle.

Glavni pri tem je glavnik oz. kartača, ki jo uporabljate. Zakaj je njihova uporaba tako pomembna in kakšni glavniki so najbolj primerni za uporabo?

Foto: Pexels

Uporabite glavnik s širokimi zobmi
Glavnik s širokimi zobmi oz. glavnik za kodre je bolj primeren, saj poskrbi za manj lomljenja las. So učinkoviti pri hitrem odvozljanju las in poskrbijo za manj vozlov ter ne povzročijo nepotrebnega trganja las.

Glavnik ponuja več prostora med zobmi, kar je drugače kot večina krtač ali glavnikov, ki jih najdemo na tržišču. Ta prostor med zobmi omogoča lažjo razdelitev las, manj trenja in puljenja individualnih pramenov las.

Če uporabljate glavnik tudi na mokrih laseh, je glavnik s širokimi zobmi tudi najbolj primeren.

Kako ga uporabiti?
Najprej začnite z razčesavanjem konic in se pomikajte proti lasišču. Ko so lasje razvozlani, nežno pomasirajte tudi lasišče. Predlagamo tudi, da glavnika ne uporabljate na mokrih laseh. Lase posušite, nato pa nanje nanesite olje in ga nežno vtrite v lase. Lase lahko počešete tudi že pred umivanjem las, da razčešete vozle.


Najboljši je lesen glavnik
Leseni glavniki so precej bolj močni in lažji za uporabo kot klasični plastični glavniki. Leseni pa poleg razčesavanja poskrbijo tudi za bolj mehke lase, pomirijo lasišče, kar posledično povzroča manj razdraženosti in suhosti.

Z glavnikom preprečite vozlanje las
Si lase po umivanju razčešete ali si jih samo posušite in pustite naravno obliko? Pri zelo skodranih laseh je to precej normalno, a vseeno je pametno lase redno česati, da se znebite vozlov in vozlanja las.

Glavnik lahko uporabite tudi med uporabo balzama. Z njim lahko namreč balzam učinkovito porazdelite po dolžini las in ga vtrete v lase.

Kdaj česanje ni potrebno?
Če imate prav posebno frizuro, kot je npr. trajna ali imate precej gladke lase, potem vam las ni potrebno razčesavati na dnevni ravni.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča