Zanimivi učinki kave na naše telo in možgane

Tina Lagler 12.06.2017
kava

Kaj se dogaja v telesu potem, ko popijemo skodelico kavo? Kako vpliva na naše možgane in delovanje? Zakaj nas zjutraj tako prijetno prebudi? Takšna in drugačna vprašanja se nam ob pitju kave redko porajajo, toda nad odgovori bi bili marsikdaj nadvse presenečeni. 

Podjetje WebMD, ki podaja številne informacije na področju zdravja, poudarja, da vse več raziskav kaže, da so pivci kave manj dovzetni za Parkinsonovo in sladkorno bolezen, demenco, za nekatere vrste rakavih obolenj ter težave s srcem in kapjo.

Poleg tega določene kemikalije v kavi učinkovito delujejo na možgane in zavirajo aktivnost adenozina, živčnih prenašalcev, ki povzročijo zaspanost. Tako kemikalije povečajo prenos dopamina, ki izboljša naše razpoloženje in poveča budnost, obenem pa povečajo tudi ravni acetilholina, kar poveča tudi mišično aktivnost in raven serotonina, zaradi česar se počutimo bolj polni energije in sproščene.Kava vpliva tudi na mišično aktivnost, foto: Pexels

Medtem ko večina ljudi kavo pije zaradi zgoraj omenjenih učinkov na naše možgane, pa ima kar nekaj lastnosti, ki izboljšajo druge funkcije v telesu. Med drugim kava povečuje naš metabolizem, pospešuje izgorevanje maščob, bistveno izboljša telesno zmogljivost in moč ter je eden največjih virov antioksidantov.

PREBERITE ŠE: Kako našo prehrano obogatiti z vlakninami?

Foto: Pexels

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča