Zdravilni pomagači za dobro počutje v letu 2021

Valentina Jarc 15.03.2021
čaj
Glede na to, da je leto 2020 terjalo svoj davek, kar se tiče našega fizičnega in psihičnega zdravja, se bomo v letu 2021 osredotočili predvsem na odpravo stresa, bolj zdravo prehranjevanje (kar vključuje tudi prehod k veganizmu), krepitev imunosti in boljšo kvaliteto spanca. Če ob branju kimate s glavo, saj so to ravno tiste točke, ki jih morate v svojem življenju izboljšati, berite dalje.

Poleg zdravilnih gob, ki jih bomo imeli zaradi njihove pomoči pri izgradnji zdravega in na stres odpornega živčnega sistema v letu 2021 še vedno pri roki, bomo to leto preizkušali še naslednje zdravilne pomagače.

Nervini
V letu 2021 želimo aktivno umiriti živce in obnoviti živčni sistem. Tu nam bodo na pomoč priskočili nervini, zelišča, ki se uporabljajo za podporo živčnega sistema. Guruji dobrega počutja pojasnjujejo, da se lahko njihovi učinki tako spodbudni kot tudi pomirjujoči. Poleg kave, ki ščiti naš živčni sistem, je nervin tudi konoplja. Konopljin čaj umirja mišično napetost, blaži bolečine, je blag evforijant in afrodiziak. Med nervine, ki spodbujajo sprostitev in pomagajo pri spanju, bi lahko uvrstili korenino baldrijana, mačjo meto in kamilico.

Kruhovec
Kruhovec (ang. jackfruit) je z vitamini in minerali bogat sadež, ki ga uporabljamo kot nadomestek mesa, saj ima skuhan videz in okus piščančjega mesa. Ocvrti “piščančji medaljoni” iz mesa kruhovca imajo okus kot "prava" jed in so sestavni del skoraj vsakega menija veganskih restavracij v tujini.

Vitamin D
Kljub temu, da se zima počasi poslavlja, bomo to pomlad veliko časa še vedno preživeli na varnem med štirimi stenami. Prav zaradi tega moramo telesu zagotoviti zadostno količino vitamina D, ki se tvori med izpostavljanjem sončnim žarkom in ga je težko dobiti s prehrano. Ker je njegovo pomanjkanje povezano s povečano dovzetnostjo za okužbe, bomo v letu 2021 v svojo prehrano vključili visokokakovostne dodatke z vsebnostjo vitamina D.

Hranilni čaj
Sintetične multivitamine bosta v letošnjem letu nadomestila hranilna čaja iz listov rdeče maline in listov koprive. Oba vsebujeta neverjetne količine naravnih vitaminov in mineralov, ki jih večina od nas potrebuje zaradi pomanjkanja hranilnih snovi in sodobnih načinov kmetovanja. Poleg tega, da podpirajo imunski sistem, so znani tudi po spodbujanju rasti in krepitvi las, najverjetneje zaradi visoke vsebnosti mineralov.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča