Interier: stanovanje za mladega poslovneža v Ljubljani

Helena Peterlin 05.11.2017
Interier: moški brlog

Stanovanje, ki obsega prvo nadstropje vrstne hiše za Bežigradom, je bilo pred prenovo namenjeno bivanju več študentov in je obsegalo tri enakovredno velike sobe ter miniaturno kuhinjo s kopalnico. Cilj prenove je bila povezava ločenih prostorov v udobno domovanje dinamične zaposlene osebe, potrebno pa je bilo tudi povečati kuhinjo in jo povezati z bivalnim prostorom odprtega tlorisa ter v stanovanju urediti še domačo pisarno in veliko garderobo. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato je arhitektka Nina Štajner stremela k odprtim prostorom in čim večjemu izkoristku naravne svetlobe. Prostorsko je stanovanje precej omejeno in prostori so ostali precej majhne kvadrature; prostor pa je s pomočjo kreativnih rešitev optimalno izkoriščen in stanovanje kljub majhnosti deluje zračno, udobno  in prijetno za uporabo.
Vizualno si je lastnik želel urbanega domovanja, nekakšne kombinacije sodobnega minimalizma in vintage industrijskega sloga. Stremel je k ambientu v slogu njujorškega lofta, ki sicer slovijo po visokih prostorih in ogromnih oknih. Kot eno glavnih želja je lastnik izpostavil opečnato steno, ki so jo izvedli iz starinske opeke. Toplo barvo opeke so kombinirali s hladnimi toni sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna in svetlo sivo zofo. V stanovanju se pojavlja še več lesenih tekstur, pult iz imitacije betona, navidezno rjasta tekstura ter kovinski in usnjeni detajli. Vzorec, ki ga je mogoče opaziti v več prostorih je tako imenovani "chevron". Omenjeni vzorec obiskovalca pozdravi že v veži, ki so jo vizualno povečali s pomočjo velikega ogledala; po meri narejena omara za čevlje pa služi tudi kot obešalnik za vrhnja oblačila.

Nova kuhinja se po kvadraturi sicer ne razlikuje od stare, ker pa je odprta proti bivalnemu delu in bolj racionalno razporejena na pogled deluje večja. Višji kuhinjski elementi, kot je prostostoječ hladilnik iz Gorenjeve Retro linije, shramba in pečica so pozicionirani v nišo ob eni strani kuhinje. Ob oknu se vije pas nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. Še en element, ki si ga je lastnik zelo želel je zajtrkovalni pult. Le ta je dodatno poudarjen z zanimivo svetilko, ki nekoliko spominja na gledališčni reflektor. Jedilnica preko dnevne sobe prehaja v domačo pisarno, ki pa jo je mogoče pregraditi ter kdaj kasneje po potrebi spremeniti v otroško sobo. Dnevna soba z veliko zofo in televizijo je pozicionirana v sam center domovanja. Je povezovalni prostor med ostalimi kotički, raztegljiva zofa pa lahko služi tudi kot ležišče za goste.

Dekor v stanovanju je primeren hitremu življenjskemu slogu mladega poslovneža – preprost, bazira na funkcionalnosti ter hkrati zaokroži "možato" stilsko zgodbo z globokimi toni, poudarjenimi teksturami, tehnološkimi dodatki in nezahtevnimi sobnimi rastlinami.

Več si lahko ogledamo v galeriji, fotografije je posnel Anže Vrabl.

Fotogalerija

Interier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlogInterier: moški brlog

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča