Kam za prvi maj?

CITYLIFE 01.05.2018
Kam za prvi maj?

Potovanje z avtom je prva izbira za tiste, ki jih je strah letenja oziroma jim je pomembna svoboda pri načrtovanju dopusta ali pa se zanj odločijo v zadnjem hipu. Naša "popotniško strateška" lega ob vznožju Alp, v bližini morja, na stičišču več kultur je kot nalašč za krajše in daljše izlete.

Pobeg v Beograd za »žurerske« popotnike

Prestolnica zabave, kot jo imenujejo mnogi, je oddaljena le pet ur vožnje. A Beograd je veliko več – je stičišče ljudi z vsega sveta, ki jih pritegnejo pestra kulinarična ponudba, bogata zgodovina in sodoben duh odprtosti. Seveda pa ne moremo mimo splavov na Savi in Donavi. Rečna obala zaživi v toplejših mesecih, in medtem ko prevladujejo zabave v balkanskem stilu, alternativo predstavlja Savamala, nekdanja industrijska četrt, danes pa sodobni kulturni center s številnimi klubi, v katerih se vrtijo elektronika, hip hop, pop … Ob reki navzgor proti Kalemegdanu narodne glasbe ne vrtijo več vsi splavi – splav Pristan je le eden izmed njih. Čez dan lahko s trdnjave Kalemegdan uživamo v pogledih na obe reki in splave v daljavi. Na območju trdnjave stoji več spomenikov, ki pripovedujejo o zgodovini mesta, med njimi sta grobnica narodnih herojev in znameniti kip Zmagovalec. Do trdnjave in parka okoli nje vodi glavna ulica – ulica Kneza Mihajla. Zaprta je za promet, domačini in turisti pa posedajo v številnih kavarnah, restavracijah ali pa nakupujejo pri uličnih umetnikih, v butikih in trgovinicah lokalnih oblikovalcev in pridelovalcev. V Beogradu pa na svoj račun pridejo tudi ljubitelji dobre hrane – od klasične srbske do sodobne eksperimentalne. A ne glede na to, katero imamo raje, brez čevapčičev, kajmaka, ajvarja in bureka tega mesta ne gre zapustiti. Pravijo, da se zelo dobro jé v boemski četrti Skadarliji.

Avstrijski Großglockner za pustolovske družine

Veliki Klek, kot mu pravimo v slovenščini, je s 3.798 metri najvišja avstrijska gora in druga najvišja v Evropi. Ni nam treba biti vrhunski alpinist, da bi uživali v aktivnostih, ki jih ponuja. Großglockner se nahaja v Narodnem parku Visoke Ture, ki je prepreden s številnimi pohodniškimi stezami, primernimi za začetnike, družine z otroki in najbolj zagrete alpiniste. Skozenj se vije tudi panoramska cesta »Großglockner-Hochalpenstraße«. Gre za 48 kilometrov dolgo cesto s 36 zavoji med krajema Heiligenblut in Fusch, ki je bila zgrajena med letoma 1930 in 1935 in ponuja čudovite razglede. Odprta je od začetka maja do začetka novembra. Ob cesti je dovolj igralnih parkov z gugalnicami, plezali, peskovniki in drugimi igrali tudi za najmlajše. Poti so primerne za sprehod z vozičkom in ogled najrazličnejših alpskih živali, kot so svizci, gamsi in kozorogi. Za malo starejše otroke pa so na voljo tematska igrišča, kjer lahko iščejo zlato ali pa se tudi poleti kepajo. Najbolj impresiven del panoramske ceste oziroma razgledna točka Kaiser-Franz-Josefs-Höhe na višini 2.369 metrov vabi mlade alpiniste, da se podajo celo na ledenik. Predel, imenovan po avstrijskem cesarju, ki ga je obiskal leta 1856, ponuja pogled na tritisočake in devet kilometrov dolg ledenik Pasterze. Do ledenika je 30 minut hoje, del vzpona pa nato lahko premagamo tudi z vzpenjačo. Živo moder led največjega ledenika v vzhodnih Alpah navdušuje tako otroke kot njihove starše.

Romantične duše se lahko odpeljemo v Gradež

Franc Jožef je pustil svoj pečat tudi v italijanskem Gradežu, saj ga je leta 1892 označil za najpomembnejše obmorsko letovišče. In res se ta otok, do katerega vodi cesta, poleti spremeni v priljubljeno turistično točko, saj se na njegovih dolgih peščenih plažah komajda najde košček, kamor je mogoče položiti brisačo. Mesto z 9.000 prebivalci namreč beleži več kot milijon turističnih prenočitev letno. Najlepši čas za obisk je torej izven turistične sezone, zlasti spomladi, ko mestece utripa v počasnejšem ritmu in ko zacvetijo številne cvetlice, predvsem vrtnice. Takrat je tudi tri kilometre dolga mestna plaža še prazna in kot nalašč za dolge romantične sprehode. Ker je voda precej nizka in valovi majhni, romantiko včasih zmotijo »kajtarji«, saj je Grado, kot mu pravijo Italijani, odlična točka za navdušence »zmajarstva na vodi«. Mestece, katerega jedro je zaprto za promet, ponuja tudi odlično kavo in svežo morsko kuhinjo, saj ob turističnih dejavnostih precejšen pomen ohranja ribolov. Hkrati je dobra izletniška točka za tiste, ki počitnice raje preživljajo bolj aktivno. Kolesarska pot med drugim vodi do sosednjega Ogleja, nekoč eno pomembnejših mest rimskega cesarstva, danes pa si tam lahko ogledamo ostanke rimskega foruma, ki je pod Unescovo zaščito, in ostanke rimskih stavb z ohranjenimi mozaiki vzdolž »Vie Giulia Augusta«.

Fotografije: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča