Najlepše kolesarske poti po Sloveniji

Tina Lagler 08.05.2022
f007958-koroskajamnicatomojesenicnik4origjpg-photo-m

Da smo kolesarska deželica, pričajo številni kolesarji, ki ob sončnih dneh vrtijo pedale po cestah, v zadnjih letih, ko se pojavljajo urejene kolesarske poti, pa tudi po teh stezah, ki jih je iz leta v leto več. Prav vsak del Slovenije se namreč lahko ponaša s svojo kolesarsko stezo in začenši zgoraj, pri glavi naše »kokoške«, se vse do Obale zvrsti nekaj najlepših. 

Kolesarski užitki ob Dravi
Dravska kolesarska pot je odlična za kolesarjenje z otroki. Foto: Sam Strauss

Če bi želeli raziskati severovzhodni del Slovenije, je Dravska kolesarska pot ob reki Dravi kot nalašč za to. V celoti poteka skozi Italijo, kjer se pri Toblachu začne ob izviru reke, nadaljuje pa skozi Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško ter je dolga okoli 710 kilometrov. Po slovenskem ozemlju lahko prekolesarimo približno 150 kilometrov po manj prometnih lokalnih cestah, v manjši meri pa po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Na pot se lahko podamo na mednarodnem mejnem prehodu Vič in jo mahnemo v smeri Dravograda, kjer bomo pomahali več kot 150 vrstam pticam na Dravograjskem jezeru, v Vodnem parku Radlje pa si privoščimo počitek ob kavi. V nadaljevanju poti naš čakajo čudoviti kraji – štajerska prestolnica Maribor, najstarejše slovensko mesto Ptuj, Duplek, Starše in Ormož, kjer pot lahko zaključimo ob Ormoških lagunah. Od tam se pot vije naprej na Hrvaško – v Varaždin in nato v Legrad, kjer se konča.
Štajerska ponuja še nekaj lepih kolesarskih poti, med drugim sta dobro poznani Arheološka cesta Benedikt, po kateri bomo dobrih 25 kilometrov kolesarili mimo kulturne in geološke dediščine, ter Močvirska kolesarska (krožna) pot, ki ponuja 36 kilometrov kolesarskih užitkov. Začne in zaključi se pri bistriškem gradu v Slovenski Bistrici.
dravabike.si 
benedikt.si

Mokrih nog naokrog

Tudi ob reki Krki se skriva nemalo obiska vrednih kotičkov, ki jih najlažje odkrijemo na dveh kolesih. V goste nas vabi kar nekaj kolesarskih poti – Cvičkova in Resljeva kolesarska pot sta dolgi 29 kilometrov in sta srednje zahtevni, medtem ko je Panoramska kolesarska pot s svojimi 15 kilometri primerna za vso družino. Vse poti se začno in zaključijo v Kostanjevici na Krki.
Seveda se lahko popeljemo tudi po poti Mokrih nog naokrog. 66 kilometrov dolga pot je idealna za celodnevni izlet, popelje pa nas po gričih s sakralnimi zakladi in po dolini skrivnostne reke Temenice. Na poti se lahko ustavimo v Klevevški toplici oziroma izviru termalne vode, ki privre na dan pod večjo skalo ob potoku Radulja pod razvalinami gradu Klevevž, v bližini pa je še vhod v kraško jamo, za katero so nekoč trdili, da je bila povezana z gradom. Kdo ve?
kostanjevica.si
tic.smarjeske-toplice.si

Skozi vinograde Bele krajine
V Beli krajini lahko raziščemo čudovita krajinska parka Lahinja in Kolpa. Foto: Jošt Gantar/Slovenia.info 

Podobno kot Kostanjevica na Krki so tudi Črnomelj, Semič in Metlika v Beli krajini izhodiščne točke za številne kolesarske poti, na katerih pobliže spoznamo reko Kolpo ter zgodovino okoliških vasi in znamenitosti. Kolesarska pot Damelj (65 kilometrov) nas, na primer, iz Črnomlja pelje po obronkih Poljanske gore, kjer se skozi slikovite vasice podamo v dolino reke Kolpe. Ustavimo se lahko v Primožičevi hiši oziroma hiši belokranjskih rokodelcev, si pobliže ogledamo mlin na Bregu, edini še delujoči mlin na reki Kolpi, in obiščemo jamo Kobiljačo. Preden se vrnemo v Črnomelj, si v Vinici lahko ogledamo še spominsko hišo Otona Župančiča.
Kolesarska pot Vidošiči (20 kilometrov) se začne v Metliki in ponuja ogled Treh far v Rosalnicah, skozi gozdove brez pa nas povabi naravnost med vinorodne griče in zidanice v vinsko prestolnico Drašiči. Na poti se lahko okrepčamo ob izviru pitne vode ali v eni od številnih vinskih kleti.
belakrajina.si

Skoraj (kolesarski) raj si, ti, Gorenjska
Naravni rezervat Zelenci pri Kranjski Gori je zaradi svoje lepote nadvse priljubljena izletniška točka. Foto: Žan Janžekovič, Unsplash

Roko na srce, Gorenjska je raj za kolesarjenje. Pot od Jesenic do mejnega prehoda Rateče velja za eno najlepših in najbolj znanih pri nas. Kako ne bi, ko pa je tako slikovita. Približno 28 kilometrov dolga pot se uradno imenuje Kolesarska pot Jureta Robiča, označena pa je z oznako D-2 in speljana po nekdanji trasi železniške proge, ki so jo ukinili leta 1966. Lahko pot, primerno za družine, začnemo pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani in kilometre nabiramo v smeri proti Kranjski Gori, kjer je seveda obvezen postanek ob jezeru Jasna in še naprej v naravnem rezervatu Zelenci, za otroke pa je zanimiv tudi ogled smučarskih skakalnic v Planici.
Tisti, ki si od kolesarjenja želimo še več, lahko pot podaljšamo vse tja do Belopeških jezer. Lahko pa to pot začnemo tudi v Kranjski Gori in naredimo turo do jezer in nazaj. Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka na italijanski strani meje, saj nas tam čaka enkraten razgled na okoliške vršace, lahko pa se sprehodimo tudi po poti okoli jezer.
kranjska-gora.si

S Tolminskega v Piran
Dolina Soče Foto: Tomo Jeseničnik/Slovenia.info

Kolesarskih izletov vredne so seveda tudi poti na Primorskem koncu Slovenije. Ravno prav razgibana je krožna pot Tolmin–Kobarid–Tolmin. Ta, ki se vije skozi vasi, nam omogoča, da se izognemo neprijetni glavni prometnici, dolga pa je dobrih 34 kilometrov in primerna za vso družino. Na poti se ustavimo v Kozlovem robu, ki mu domačini pravijo kar Grad, z njega pa se razteza čudovit razgled na Tolminsko kotlino in okoliške gore. Pomalicamo lahko ob vojaški kapelici in slapovih Sopotnice v Gabrjah, za piko na i pa si ogledamo še Napoleonov most in korita Soče pred Kobaridom.
Iz Tolmina jo lahko poženemo tudi po Soški kolesarski poti, ki nas popelje mimo naravnih in kulturnih znamenitosti srednje Soške doline. Deloma poteka po regionalnih in lokalnih cestah, zato je nekoliko zahtevnejša, je pa njen del Plave–Solkan primeren za družine, saj poteka po kolesarski stezi, dolgi 9.270 metrov. Razgled s solkanskega mostu je naravnost fantastičen, pot pa nadvse očarljiva, saj poteka tik nad reko Sočo.
Iz Solkana se odpravimo po Poti istrskih vasic Kraškega roba oziroma po K3. Ta krožna pot, dolga 30 kilometrov, je nekoliko bolj zahtevna in primerna za gorske kolesarje, ki jim je tehnično zahtevnejša vožnja domača in jim ni težko sestopiti s kolesa in ga kdaj tudi potiskati ob sebi. Pot se začne v Hrastovljah in nas vodi skozi vasice do vzpona na Kuk nad Moravžem in vrh Lačne, od koder se na razglednem stolpu naužijemo imenitnega razgleda.
Manj izkušeni kolesarji pa smo vselej vabljeni še na eno priljubljeno in čudovito kolesarsko pot – Parenzano oziroma Porečanko, ki jo poznamo tudi pod imenom Pot zdravja in prijateljstva. Ta nas popelje na kratko, toda pestro in razgibano popotovanje po slovenski obali. Pot, dolga 130 kilometrov, je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom v Italiji in Porečem na Hrvaškem, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935, zato kolesarimo skozi nekaj zapuščenih predorov. Izhodišče lahko izberemo sami, bodisi iz Trsta bodisi iz Izole ali od drugod vzdolž poti, in jo prevozimo le del ali pa v celoti. Na spletni strani Parenzane najdemo namige za popotovanje po tej kolesarski poti v dveh, treh in petih dneh.
soca-valley.com
koper.si
parenzana.info


Po osrčju in notranjosti Slovenije

Na kolesarskem izletu po Ljubljanskem barju lahko otroke peljemo na ogled Tehniškega muzeja v Bistrici. Foto: Jošt Gantar/Slovenia.info 

Drži, da je Ljubljana v primerjavi s svetovnimi prestolnicami majhno mesto, toda prav to je čar naše dežele, mar ne? Do kolesarskih poti v prestolnici pridemo v pičlih nekaj minutah. Najbližja je kar 32,50 kilometra dolga Pot spomina in tovarišev, primerna za družine in začetnike, ki ponuja tudi vzpon na Golovec. Seveda ga lahko brez težav obkrožimo in izpustimo. Se pa lahko iz Ljubljane zapeljemo tudi na prostrano Ljubljansko barje s številnimi izhodišči in stopnjami zahtevnosti za kolesarjenje. Eno bolj znanih in primernih izhodišč je vas Ig, od koder lahko kolesarimo po krajših in daljših krožnih poteh, ki jih potegnemo do Želimelj in še dlje na Turjak ali pa jo kar takoj zagrizemo v klanec na Krim. Izbire je več kot dovolj, na poti pa uživamo v opazovanju srn in ptic ter se, če nam bo hudo vroče, ohladimo v Iškem Vintgarju.
Osvežimo se lahko tudi ob Cerkniškem jezeru na Notranjskem. Kolesarske poti ob Cerkniškem jezeru imajo zanimiva imena, kot so Žaba, Kačji pastir, Kosec, Coprnica, Srna in Medved, primerne pa so tako za družine kot tudi tiste z gorskimi kolesi, ki hrepenijo po zahtevnejšem terenu. Ena takih poti je, na primer, razgibana Medvedova pot, ki vodi po ravnini ob Cerkniškem jezeru, se vzpne na Slivnico in skozi gozdove Menišije in Javornikov ter mimo naravnih skulptur Rakovega Škocjana nudi nepozabno kolesarsko doživetje. Prav 5-kilometrska položna pot po Rakovem Škocjanu je primerna za družine z otroki.
Tako. To je le nekaj najlepših kolesarskih poti pri nas, na podlagi katerih si morda zamislimo tudi kakšno svojo, jo odpeljemo v sončnih prihajajočih dneh ter tako mimogrede spoznamo kotičke in se naužijemo kolesarskih doživetij, ki nam bodo vzela sapo.
visitljubljana.com
notranjski-park.si

Podzemlje Pece ponuja enkratno kolesarsko izkušnjo. S kolesom raziskujemo opuščene in skrivnostne rudarske rove pod goro. Foto: Tomo Jeseničnik/Slovenia.info 

BLAŽ MIKLIČ, snemalec kolesarskih filmov
Foto: Klemen Kuhar
»Najlepše gorskokolesarske trenutke mi pričarajo divji spusti, pa naj bo to na trailih ali v kolesarskih parkih, pomembno je, da je odlična družba, če so na progi še skoki, pa še toliko bolje.« 

 JANEZ BAJDA, graditelj kolesarskih prog
Foto: Matevž Maček
 »
Najlepše kolesarske trenutke preživljam na urejenih gorskokolesarskih poteh Golovca, ki jih ureja društvo Golovec Trails. Zabavne poti v naravi blizu Ljubljane so pravi recept za sprostitev. Na omenjenih poteh najdem kaj bolj ekstremnega zase in umirjenega za družino in otroke, saj Trail center Golovec ponuja različne tipe poti. Obiskovalcem kolesarskih poti bi priporočal, da izbirajo urejene legalne poti v naravi in se izogibajo konfliktom z vožnjo po neoznačenih poteh. Pred obiskom naj se informirajo o obratovanju in načinu uporabe ter ponudbi in primernosti glede na svoje znanje. Pri vožnji po poteh naj spoštujejo pravila in druge udeležence v prostoru. Poudaril bi še, da z nakupom vozovnice, karte, članarine podprejo urejanje, možnosti nadgradnje in razvoj tovrstnih poti.«

NINA KOVAČ, ljubiteljska kolesarka

 »Najlepše mi je kolesariti, kjer koli je lep razgled ter zabaven in dinamičen teren. Če imajo še gondolo, pa je toliko bolje. Najbolj presenečena sem bila na prvem podvigu na Krim sredi zime pri –20 stopinjah Celzija – fant Jure je zadolžen, da sem si ga zelo, zelo dobro zapomnila. Od takrat zelo cenim karbonsko “balanco” in ročke ter trojni par rokavic. In še nasvet: počasi se daleč pride.«

DENIS IN LADO CINDRO, KGK Volja

 »
Najraje kolesariva po ozkih poteh v naravi – planinske poti ali narejene kolesarske poti. Med pandemijo sva spoznala, da je v okolici Ljubljane veliko lepih poti, tudi med borovničkami (npr. Debni vrh, Žagarski vrh, Vrhe, Šentviški hrib ...). Najin nasvet: upoštevajte, da niste na poteh sami in lepo pozdravite druge udeležence, zavedajte se, da je poti treba urejati.«

TOP 5 KOLESARSKIH PARKOV:

  • Kolesarski park Peca
  • Kolesarski park Pohorje
  • MTB trail center Kočevje
  • Robidišče trail center
  • Golovec trails

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča