Tek na smučeh - kako pravilno izbrati opremo

CITYLIFE 16.01.2021
Tek na smučeh

Ko zapade prvi sneg, občudujemo vedno več zanesenjakov te lepe športne panoge. Hkrati pa opažamo nepravilno izbrano opremo, ki lahko povzroči nešteto preglavic in slabo voljo. V naravo pa ne zahajamo zato, da bi bili slabe volje, mar ne?

Pri teku na smučeh lahko govorimo o treh različnih tehnikah teka na smučeh – drsalni, klasični in hoji na smučeh. Vsaka ima svoj par tekaških smuči, palic in čevljev. Treba je vedeti tudi, kakšno je naše tekaško znanje. Začetnikom svetujejo, da začnejo s hojo na smučeh in ob tem spoznavajo, kako pomembne so drsnost, ravnotežje in kombinatorika. To so trije poglavitni dejavniki, brez katerih pri učenju teka na smučeh ne gre.

Kako izbrati pravilno opremo?

Čevlji za tek na smučeh ne smejo biti pretesni, saj nas lahko ožulijo, in ne preveliki, saj potem nimamo prave opore na smučki, obenem pa nas bo ob nižjih temperaturah zeblo v prste. Tekmovalni čevlji so lahki, trdi in za začetnika kar malo neudobni, zato niso primerni, če le nismo že pravi strokovnjaki. Čevlji za drsalno tehniko so običajno visoki in trši, da dobro oprimejo gleženj in s tem pustijo stopalu kontrolo za lažji prenos teže na smučko, ki je še kako pomemben za dobro drsnost. Pri klasični tehniki pa je pomembno, da je noga v predelu stopala gibljiva naprej in nazaj, torej mora biti čevelj nizek ali pa polvisok z mehkejšimi materiali na predelu, kjer se noga upogiba. Opremo, ki je na voljo, si lahko pogledate na naši spletni strani citylife.si.

Tek na smučeh.

In oblačila ...  

Pri oblačilih je poudarek na materialih, ki ne prepuščajo vetra, obenem pa dihajo z nami in nudijo suhost ter toploto. To so na primer WindTex, WindStopper, GoreTex, … Pod vetrovko in dres spada športno spodnje perilo, ki ga je po vadbi treba obvezno preobleči. Kapa ali trak za glavo naj bosta dovolj velika, da nam zakrijeta ušesa in čelo, in ne prevelika. Za rokavice je bolje, če so specialno tekaške, saj so dodatno podložene in bolj trpežne, pa še iz ročajev nam ne bodo uhajale.

Top 3 tekaški centri pri nas

Športni center Pokljuka je tradicionalno poznan kot dom slovenskih biatloncev, vendar pa so rekreativni smučarji tekači pozimi najbolj množični rekreativci.

Nordijski center Planica ponuja 40 kilometrov tekaških prog, ki se razprostirajo med Kranjsko Goro, Ratečami in Tamarjem s Planico v osrednjem delu. Omenimo tudi snežni tunel, ki obratuje od aprila do decembra – za vse tiste navdušence, ki komaj pričakajo zimo.

Tekaški center Rogla ponuja številne proge različnih dolžin in težavnosti – smučarsko-tekaški poligon je tako namenjen rekreativnim in vrhunskim smučarjem tekačem kot tudi začetnikom in organiziranim šolam v naravi. 

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča