Audi A1 - za urbani življenski slog

Matej Jurgele 20.06.2018
Audi A1

Z genetsko zasnovo izvornega modela quattro
A1 Sportback je zdaj daljši in v dolžino meri 4,03 m. S širokim kolotekom in kratkima previsoma je podoba vozila poudarjeno športna in suverena. Markantnemu sprednjemu delu dajejo svojstven pečat široka, nizko nameščena mreža hladilnika z enodelnim okvirom in navidezni stranski odprtini za zajemanje zraka. Pod robom pokrova motornega prostora so v ravni liniji nanizane tri ozke reže – poklon modelu Sport quattro, Audijevi rally ikoni iz leta 1984.  Pri opremi S line je Audi s številnimi elementi dodatno izpostavil športni značaj modela. Ta učinek je oblikovalcem med drugim uspelo doseči z večjimi odprtinami za zajemanje zraka, dodatnimi letvami na pragovih, dolgo režo z dvema vmesnima prečkama na sredini pod pokrovom motornega prostora ter z večjim zadnjim usmernikom zraka.

Nov videz
"Najbolj športna notranjost v kompaktnem razredu" – to je bil cilj, ki so si ga zastavili oblikovalci. Notranjost je skladno s tem osredotočena na voznika, emocionalno zasnovana in individualno prilagodljiva. Še posebej pritegne pogled športno-kompaktna enota, ki jo sestavljajo prezračevalne šobe, digitalni kombinirani instrument in ščitnik nad kombiniranim instrumentom. Vsi upravljalni elementi in opcijski zaslon MMI touch so izrazito prilagojeni vozniku, pri čemer je oblikovalcem kot vzor služila pilotska kabina.  Zaslon in pas prezračevalnih šob na sovoznikovi strani sta integrirana v elegantno črno površino v videzu stekla. V temi opcijska paketa linijske ambientne osvetlitve in ambientne osvetlitve s svetlobnimi LED-elementi po želji poskrbita, da notranjost zasije v povsem novi luči. Voznik in sopotniki pri tem lahko izbirajo med kar 30 različnimi barvami.

Vse digitalno
Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Že osnovna izvedba je serijsko opremljena z večfunkcijskim volanom ter s popolnoma digitalnim kombiniranim instrumentom z visokoločljivostnim 10,25-palčnim zaslonom. Opcijski Audijev virtualni prikazovalnik z razširjenim obsegom funkcij v voznikovem neposrednem vidnem polju prikazuje izčrpne in raznolike informacije, kot so na primer animirani navigacijski zemljevidi in grafike nekaterih asistenčnih sistemov.

Popolna povezljivost in aktualnost
Ponudba infotainment sistemov za novi A1 Sportback je enaka kot pri Audijevih modelih višjega razreda. Serijsko je na voljo MMI radio, pri katerem upravljanje poteka prek večfunkcijskih tipk na volanu in prikazov v popolnoma digitalnem kombiniranem instrumentu. Najzmogljivejšo različico infotainment sistema predstavlja MMI navigacija plus z 10,1-palčnim zaslonom na dotik, ki se povsem zliva s črno površino v videzu stekla. Upravljanje v celoti poteka prek zaslona na dotik – kot pri pametnem telefonu. Z najnovejšo generacijo glasovnega upravljanja je komunikacija med voznikom in avtomobilom odslej še boljša.

Zmogljivi in učinkoviti
Za zagotavljanje užitka v vožnji – tako v mestu kot tudi med izletom ob koncu tedna – so v novem Audiju A1 Sportback zadolženi predvsem njegovi močni motorji. Izbirati je mogoče med različnimi bencinskimi pogonskimi agregati z razponom moči od 70 kW (95 KM) do 147 kW (200 KM). Vsi so opremljeni s turbopolnilnikom, direktnim vbrizgavanjem goriva in filtrom za trdne delce, kombinirati pa jih je mogoče z ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko S tronic. Izjema je najzmogljivejši motor v ponudbi, ki je serijsko vgrajen skupaj s 6-stopenjskim menjalnikom S tronic.

Športno-suverena nastavitev 
Zasnova prem pri novem Audiju A1 Sportback zagotavlja dinamične krmilne lastnosti in športno-suveren občutek pri vožnji. Kolesne obese na sprednji premi imajo McPhersonovo zasnovo, zadaj pa je vgrajena kompaktna, lahka prema s povezanimi vodili. Poleg osnovnega podvozja je kot dodatna oprema na voljo tudi čvrstejše športno podvozje.

Fotogalerija

Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost. Novi Audi A1 Sportback je nared za digitalno prihodnost.

Izbor urednika