Legenda – novi #neukrotljivi Ford mustang

CITYLIFE 17.07.2018
Ford mustang

... Nastopal je v Charliejevih angelčkih – najbolj priljubljenem ameriškem TV-šovu v tem obdobju. Tudi otroška punčka Barbie je imela vrsto mustangov convertible. Leta 1965 je Ford svoj mustang postavil celo na vrh stolpnice Empire State v New Yorku, ki je bila tedaj najvišja stavba na svetu. Danes je mustang z več kot 8,5 milijona všečki najbolj všečkano vozilo na Facebooku.

Ford mustang je zvezda od prvega dne naprej: na dan, ko je bil prvič predstavljen, so pri Fordu zanj prejeli 22.000 naročil. S statusom avtomobilistične in kulturne legende se ponaša od prve predstavitve v letu 1964 naprej.
Najbolje prodajan športni avto na svetu 
Leta 2013 je bil Ford mustang s strani revije AutoScout razglašen za najbolj zaželeno vozilo v Evropi. To je bilo, še preden je bil naprodaj v Evropi, saj so šele leta 2014, torej prvič po 50 letih, odkar ga izdelujejo, njegovo prodajo omogočili tudi v Evropi in drugod po svetu. “Mustang je legenda, ki predstavlja najboljše ameriško oblikovanje, zmogljivost in svobodo z nezgrešljivim značajem ter privlači navdušence nad avtomobili ne glede na njihovo poštno številko,” pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik.
Še bolj športen
Spomladi so predstavili najnovejši model legende. Od začetka sprejemanja naročil v letu 2015 so pri Fordu v Evropi prodali skoraj 30.000 mustangov. Novi Ford mustang, najbolje prodajano športno vozilo na svetu, je še bolj aerodinamičen in prinaša dovršene izboljšave motorja in vzmetenja ter napredne tehnologije za pomoč vozniku.
Novi model odlikuje še bolj športen dizajn z nižjim profilom pokrova motorja in še boljšo aerodinamiko, notranjost pa je še prestižnejša z na otip mehkimi materiali. Med naprednimi tehnologijami izstopajo 12-palčni digitalni zaslon potovalnega računalnika in tehnologije za pomoč vozniku, kot je sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev.
Novi 10-stopenjski samodejni menjalnik
Možnost izbire voznih načinov, med katerimi je tudi nastavljiva možnost My Mode, in novo prilagodljivo vzmetenje MagneRide skupaj z močnejšim 5,0-litrskim motorjem V8 s 450 KM in 529 Nm ter popolnoma novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 4,3 sekunde, poskrbijo, da je novi Ford mustang še zmogljivejši.
S pomočjo tehnologije aktivnih ventilov je mogoče optimizirati celo zvok izpušnega sistema. Mustang lahko namreč samodejno zniža hrup izpušnega sistema ob vnaprej določenem času, da po nepotrebnem ne vznemirjamo sosedov ali okoliša, kjer zvok glasnih motorjev ni primeren.
#neukrotljivi
Vsak model mustanga je samosvoj in poseben, tako po dizajnu kot zmogljivosti, vsi pa ohranjajo pridih divjosti in #neukrotljivosti. Prav to navdihuje številne privržence, da postanejo njegovi lastniki, med katerimi je veliko slavnih osebnosti. Edino vozilo, ki je bilo kdaj v lasti Jima Morrisona, je bil 1967 nightmist blue shelby mustang GT500. Bill Clinton, 42. predsednik ZDA, je imel model mustang 1967 in je ob prevzemu predsedniške funkcije izjavil, da se mu je bilo najtežje odreči vožnji z njim. Jay Leno, komik in voditelj priljubljenega večernega šova, je lastnik 1965 shelby mustang GT350, med Slovenci pa ima svoj rumeni mustang s črnimi progami #neukrotljivi smučar prostega sloga Filip Flisar.

Jubilejna edicija mustanga Bullitt

Ob 50-letnici slavnega filma Bullitt s Stevom McQueenom, v katerem mustang GT350 blesti v enem najbolj slavnih avtomobilskih zasledovanj, so junija začeli s proizvodnjo posebne edicije vozila za Evropo. Avtomobil mustang Bullitt v barvah Shadow Black ali klasični Dark Highland Green poganja nadgrajeni Fordov 5,0-litrski motor V8. Nova tehnologija za uskladitev s številom vrtljajev s kratkotrajnim hitrim odpiranjem dušilne lopute ("medplin" oziroma "blip", kot pravijo Američani) zmogljivega motorja poskrbi za še bolj uglajeno in hitrejše prestavljanje v nižjo prestavo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.


Doživite novi Ford mustang na MojFordMustang.si.

Izbor urednika