Mercedes - AMG Project ONE - hiperšportnik s hibridno tehnologijo F1

Anja Mrevlje 12.09.2017
The Mercedes-AMG Project ONE

Že vse od začetkov motošporta inženirji sanjajo o tem, kako to tehnologijo prenesti tudi v redno uporabo. In pri Mercedes-Benzu so s tem vozilom sanje postale resničnost. "Svet motošporta za nas ni konec oziroma začetek razvoja. Zaradi vse hujše konkurence namreč razvijamo tehnologije, s katerimi bogatimo tudi vozila, ki prihajajo iz tekočih trakov. Z vozilom Project ONE pa nam ja uspelo to tehnolgijo skoraj v celoti prenesti v običajno cestno rabo," je dejal Dr. Dieter Zetsche, predsednik uprave Damiler AG in vodja oddelka Mercedes-Benz Cars. 

Avtomobil proizvede več kot 1000 "konjev" moči, maksimalna hitrost, ki jo do doseže, pa je preko 350 kilometrov na uro. Project ONE združuje neverjetne dirkaške sposobnosti in obenem tudi na dnevni bazi uporabno Formula 1 hibridno tehnologijo. 1.6-litrski V6 bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem in turbinskim polnilnikom prihaja iz iz dirkalnika Formule 1 Mercedes-AMG Petronas. Ponaša se s štirimi odmičnimi gredmi, za doseganje višjih hitrostih pa so bile mehanske vzmeti v glavi motorja zamenjane s pnevmatskimi.


Motor je nameščen malce pred zadnjo osjo, z lahkoto pa se zavrti do 11.000 vrtljajev v minuti. Za daljšo življenjsko dobo motor uporablja Super Plus gorivo namesto dirkaške mešanice. Prav tako pa so tehnološki čudež tudi elektromotorji nameščeni na prednji osi, saj se njihov rotor vrti do 50.000 vrtljajev v minuti, medtem, ko se tovrstni konkurenčni rotorji vrtijo do 20.000 vrtljajev v minuti.
media.daimler.com

Besedilo: Matej Jurgele

Galerija - Mercedes - AMG Project ONE

Fotogalerija

Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Izbor urednika