Opel z največjo ofenzivo modelov v zgodovini podjetja

Matej Jurgele 19.12.2017
Opel

2017 je bilo leto sprememb in največje ofenzive izdelkov v zgodovini podjetja. Vrhunec leta je bil zagotovo avtomobilski salon v Frankfurtu, na katerem je Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller poskrbel za tri svetovne premiere: na Oplovem razstavnem prostoru so v soju žarometov zablesteli kompaktni športni terenec Grandland X, dinamična in športna Insignia GSi ter pustolovska Insignia Country Tourer

Nova generacija admiralske ladje, ‘kul’ mestni in športni terenec

Leto se je začelo s predstavitvijo novega Opla Crosslanda X, prvega modela, razvitega v sodelovanju z Groupe PSA. Elegantni in prilagodljivi novinec se je premierno pokazal v morda nekoliko nenavadnem okolju v Berlinu. Drugi član družine X – pridružil se je prodajni uspešnici med športnimi terenci Mokki X – ima vse, kar je potrebno za uspešen prodor na trg: ‘kul’ videz športnega terenca z izvedbo v dveh barvah, značilne Oplove vodilne tehnologije, višji položaj sedenja ter prostorno in prilagodljivo notranjost – ob izjemno kompaktni dolžini 4,21 metra. Recept se je očitno obnesel, saj je ‘navihani mestni terenec’ navdušil že veliko kupcev – doslej je Opel prejel 75.000 naročil po vsej Evropi.

Z uvedbo druge generacije admiralske ladje Insignia je veliki met Oplu uspel tudi na drugi strani palete. Insignii Grand Sport, limuzini v slogu kupeja, sta sledili prav tako elegantni in izjemno prostorni karavanski različici Insignia Sports Tourer in Insignia Country Tourer. Vse tri imajo kar nekaj skupnih odlik: osupljivo oblikovanje, lahko konstrukcijo za uživanje v izjemno dinamični vožnji in revolucionarne tehnologije, kot sta najnovejša generacija IntelliLux LED® matričnih žarometov brez bleščanja in prilagodljivi štirikolesni pogon Twinster z nadzorom vektorjev navora, zagotovo najbolj inovativni sistem v tem razredu. 

Najnovejša generacija Insignie s svojimi prednostmi nadaljuje tradicijo velikih Oplovih admiralskih ladij. Letos ena od njih praznuje častitljivi jubilej: pred osemdeset leti je iz tovarne v Rüsselsheimu zapeljal prvi Opel Admiral. Njegovi oblikovalci so navdih našli v slogu Art Deco, z izjemno uporabnostjo in za svoj čas zelo privlačno ceno pa je Admiral takoj osvojil kupce in se uvrstil na sam vrh svojega segmenta.

Uporabnost in praktičnost za vsakodnevno uporabo ob dostopnih cenah so ključne odlike vseh Oplovih modelov. Seveda to velja tudi za kombije Vivaro Combi+, Vivaro Tourer in Vivaro Life, ki so na trg zapeljali jeseni. Trojica navdušuje z vrhunskimi prilagodljivimi možnostmi, zato so idealni družabniki za poslovne vožnje ali prosti čas.

Po drugi strani je Opel Grandland X v Frankfurtu pritegnil veliko pozornosti s terenskim videzom, saj se je kot tretji član družine Opel X pridružil Crosslandu X in Mokki X. Slog in moč, dinamičnost in tehnična sodobnost so odlike drugega modela, ki so ga razvili v sodelovanju z Groupe PSA, zato je vožnja vsak dan znova prijetno vznemirljiva. Novinarje je prepričal že med predstavitvijo v velemestni džungli Frankfurta, drugi uporabniki pa so morali na Grandlanda X počakati do novembra, ko je zapeljal v prodajne salone. Značilno Oplovo oblikovanje z ‘nemško natančnostjo’ je prepričljivo tudi v tej izvedbi, saj so trgovci po vsej Evropi prejeli že skoraj 50.000 naročil.

Naelektrena prihodnost

Letos je Opel v nekaterih evropskih državah z Ampero-e že omogočil vpogled v trajnostno pot v prihodnost. Ne preseneča, da se je revolucionarni električni avto z dosegom, ki presega vse tekmece v segmentu, pridružil elitni skupini prejemnikov priznanja ‘Zlati volan’ (Golden Steering Wheel) iz Rüsselsheima. A to je šele začetek. Do leta 2024 bodo vsi evropski modeli Oplovih potniških vozil na voljo tudi v različici z električnim pogonom – kot akumulatorska električna vozila ali priklopni hibridi ob ponudbi izjemno varčnih motorjev z notranjim zgorevanjem. Že do leta 2020 bo imel Opel/Vauxhall na trgu štiri elektrificirane modele: med njimi bosta tudi Grandland X PHEV in povsem električna različica naslednje generacije Corse. Ofenziva modelov se bo nadaljevala, saj že v nekaj mesecih prihaja novi Opel Combo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča