VIDEO: Od 0 do 100 km/h v 2 sekundah

Matej Jurgele 18.04.2018
audi e-tron

"Električna mobilnost bliskovito hitro dobiva vse večjo veljavo," je povedal Peter Mertens, direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG. "Audi je bil zato leta 2017 prvi nemški proizvajalec, ki je kot tovarniška ekipa vstopil v Formulo E. V našem razvojnem laboratoriju za področje avtomotošporta nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju električne mobilnosti in zbiramo dragocene izkušnje, tudi v ekstremnih pogojih. Z dirkalnim taksijem Audi e-tron Vision Gran Turismo bomo poskrbeli, da bodo naše stranke in gostje v okviru prvenstva Formule E lahko pobližje spoznali in izkusili električno mobilnost – sredi metropol tega sveta."

Stranke in gostje znamke Audi so se po mestnih dirkalnih stezah Formule E lahko zapeljali
kot sopotniki v Audiju e-tron Vision Gran Turismo od dirke v Rimu. Unikatno vozilo so zaposleni v Audijevem predserijskem centru razvili in izdelali v samo enajstih mesecih. Kot vzor je služil Audi e-tron Vision Gran Turismo iz igre Gran Turismo za igralno konzolo PlayStation. V več milijonih prodana igra Gran Turismo pri igralcih z vsega sveta uživa kultni status. Audi s podjetjema Sony in Polyphony Digital – razvijalcema igre Gran Turismo – sodeluje že skoraj 20 let. Audijevi oblikovalci so Audi e-tron Vision Gran Turismo razvili za različico
"Vision Gran Turismo", ki je bila izdana ob 15-letnem jubileju priljubljene igre. Številni avtomobilski proizvajalci so zanjo zasnovali virtualne dirkalnike.

Tudi Audi e-tron Vision Gran Turismo je opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom, povsem električnim štirikolesnim pogonom e-tron quattro z variabilnim porazdeljevanjem moči. Študija ima tri elektromotorje z močjo po 200 kW: dva elektromotorja poganjata zadnjo premo, tretji pa sprednjo premo. Pri tem so uporabljene določene komponente iz prihodnjega modela Audi e-tron. Vozilo doseže sistemsko moč 600 kW (815 KM). Pri masi praznega vozila 1.450 kg znaša razmerje med maso in zmogljivostjo 1,78 kg na KM, električni dirkalnik pa se lahko pohvali tudi z idealno porazdelitvijo mase (50 : 50) med sprednjo in zadnjo premo. Audi e-tron Vision Gran Turismo za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 2,5 sekunde.

Futuristični dirkalni taksi bo leta 2018 sodeloval na vseh evropskih dirkah Formule E in še na številnih drugih dogodkih. Za volanom bo sedela nekdanja voznica prvenstva DTM Rahel Frey iz Švice ali zmagovalec Le Mansa Dindo Capello iz Italije.


Izbor urednika