Volkswagnov "tajni model"

Matej Jurgele 23.08.2018
Volkswagen T-Cross

Svetovna premiera se bo zgodila že to jesen; spomladi 2019 sledi lansiranje na trg. Volkswagen bo do takrat čas krajšal z vse več podrobnostmi o novem malem mogočnežu. Tako kot tokrat  s posnetkom, na katerem hokejska profesionalca iz moštva Grizzlys Wolfsburg v T-Cross vržeta vso svojo opremo – v njem pa je dovolj prostora ne le za opremo, temveč tudi za oba igralca.

"I am more" – to bo slogan za lansiranje T-Crossa. Ta slogan odraža filozofijo novega SUV-ja: ponuditi več kot drugi. Pa ne za višjo ceno. Slogan gradi na štirih lastnostih T-Crossa: "I am practical" – bolj prostoren in vsestranski; "I am cool" – športna oblika in maksimalna individualnost; "I am intuitive" – digitalen in povezan; "I am safe" – eden najbolj varnih avtomobilov v svojem razredu. Hokejista iz ekipe Grizzlys Wolfsburg sta seveda ponazorila vidik "I am practical". Ker hokejisti potrebujejo prostor. Zelo veliko prostora. In tega jim nudi novi T-Cross.


Zasluge za to ima tudi zasnova na prečnem modularnem konceptu (MQB). To je tehnična osnova T-Crossa. Sprednja prema je pomaknjena daleč naprej, kar pomeni večjo medosno razdaljo, večjo notranjost in večjo prtljažno kapaciteto. Poleg tega je slednja prilagodljiva: zadnja sedežna klop je namreč serijsko pomična v vzdolžni smeri. To pomeni več prostora za noge ali – kot sta prikazala Grizzlija iz Wolfsburga – več prostora v prtljažniku (385 do 455 litrov). Maksimalna prostornina prtljažnika je največja v tem avtomobilskem segmentu. Naslonjalo zadnje sedežne klopi se lahko zloži delno (60 : 40) ali v celoti. Tako dobimo ravno prtljažno površino in še več prostora (1.281 litrov) za hokejsko opremo ali pa kolesa in deske. Še več fleksibilnosti prinaša zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža.

Kot je značilno za SUV-modele, ima tudi T-Cross visok sedežni položaj: spredaj to pomeni 597 mm, na zadnjih treh sedežih pa 652 mm; povišan zorni kot je v T-Crossu rezultat večjega odmika od tal in zasnove sedežev. Takšen sedežni položaj cenijo tudi fantje, kot sta hokejska profesionalca iz ekipe Grizzlys Wolfsburg na posnetku za T-Cross: Američan Jeff Likens (32) in Nemec Armin Wurm (29). Jeff je bil z ameriško reprezentanco v kategoriji U20 že svetovni prvak; od leta 2015 je namestnik kapetana wolfsburškega moštva. Armin pa se uvršča med najboljše branilce v državi; skrbi za to, da je teren pred golom Grizzlyjev vedno popolnoma čist. Igralec iz Spodnje Saške ne igra samo za prvoligaša iz nemškega avtomobilskega mesta, temveč tudi za nemško hokejsko reprezentanco. Dejstvo je: Jeffa in Armina je vsestranska prostorska zasnova T-Crossa povsem prepričala. Morda pa bomo novega Volkswagna od naslednje pomladi pogosteje videli pred ledeno dvorano v Wolfsburgu – seveda brez maskirne folije.


Fotogalerija

Svetovna premiera se bo zgodila že to jesen; spomladi 2019 sledi lansiranje na trg. Svetovna premiera se bo zgodila že to jesen; spomladi 2019 sledi lansiranje na trg.

Izbor urednika