Vzvratna vožnja ne bo več nadležna

Matej Jurgele 22.05.2018
Ford vzvratna vožnja

Kamera, nameščena tik nad registrsko tablico, zajema sliko z zornim kotom 180 stopinj in jo prikaže na zaslonu na dotik v kabini, da hitreje opazite mimoidoče pešce, kolesarje in druga vozila.

Manevriranje pri vzvratni vožnji olajšajo tudi radarska tipala, ki nadzirajo območje za vozilom in opozorijo voznika na vozila in motocikle, ki se bližajo z ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, sistem samodejno zavira.

“Zavedamo se, da je za skoraj vse uporabnike vzvratna vožnja kritični del vsakodnevne uporabe vozila – in pri tem marsikdo res ne uživa. Ta majhna kamera pomaga narediti velik korak naprej, ko nam olajša vožnjo nazaj,” je povedal Glen Goold, Fordov glavni programski inženir za model Focus.

Rezultati kažejo, da od petih najzahtevnejših voznih manevrov kar štirje vključujejo vzvratno vožnjo, peti pa je vožnja naravnost v parkirno mesto. Povsem novi Focus uvaja širšo paleto naprednih funkcij in tehnologij kot katerikoli Fordov model doslej.

Poleg širokokotne vzvratne kamere lahko kupci izberejo tudi nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na prečni promet za vozilom, ki voznika opozori na bližanje vozil in motociklov z ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, lahko avto samodejno zavira, da prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča