Zima na štirih kolesih

Matej Jurgele 30.12.2020
Zima na štirih kolesih

Leto 2021 bo pri Mercedesu v znamenju elektrike. V Sloveniji bodo lansirali tri popolnoma nova električna vozila: EQC, EQA in EQV. EQC je prvi model iz družine izključno električnih Mercedesovih avtomobilov z oznako EQ. Je tehnološko dovršeno vozilo z dvema elektromotorja s skupno močjo 300 kW, uporabnim 500-litrskim prtljažnikom, kar 450 kilometri dosega in pospeškom, primerljivim z Mercedesovimi AMG-ji. V kratkem bo zapeljal na slovenske ceste.

mercedes-benz.si

Najzmogljivejši golf vseh časov

Golf R prihaja z inovativnim štirikolesnim pogonom. Ta zagotavlja optimalno vlečno silo, natančne in hkrati nevtralne vozne lastnosti ter maksimalno stopnjo agilnosti. Ustrezno pogonsko moč zagotavlja 2,0-litrski štirivaljni turbomotor, ki razvije 320 KM in prek sedemstopenjskega menjalnika DSG golf R do »stotice« izstreli v pičlih 4,7 sekunde.

volkswagen.si

Nova kuga hybrid

Ford je paleto športnih terencev dopolnil s kugo hybrid. Z bencinsko-električnim in električnim pogonom omogoča doseg do 1.000 kilometrov, električnega polnjenja pa ne potrebuje. Za optimalno vozno izkušnjo elektrificirani pogon kombinira z dovršenim štirikolesnim pogonom. Tako pri sprednjem pogonu kot pri inteligentnem štirikolesnem pogonu za še zabavnejšo vožnjo s 190 KM pod pokrovom motornega prostora poskrbi simulacija prestavljanja, ki jo omogoča menjalnik s porazdelitvijo moči. Tehnologija je zasnovana za simulacijo dobro znanega prestavljanja običajnega samodejnega menjalnika, ki prispeva k večji vključenosti voznika.

ford.si Bogato odmerjeni BMW iX

BMW s konceptom iX predstavlja dopolnitev obstoječe ponudbe električnih vozil. Ta prinaša 600-kilometrski doseg in bogato prostornost potniške kabine. Dimenzijsko je kombinacija različnih modelov, kupce pa bo nagovarjal s peto generacijo tehnologije eDrive. Poganjata ga dva elektromotorja z največjo močjo 370 kilovatov. Baterija je v dnu vozila, njena kapaciteta znaša 100 kW/h. Pri BMW so poskrbeli za hitro polnjenje z močjo do 200 kW, kar pomeni, da se bo baterija z 10 na 80 % kapacitete napolnila v manj kot 40 minutah.

bmw.si 
Admiralska ladja z imenom DS 9

Na trg prihaja najdražji model znamke DS, limuzina DS 9. Kot pogonske možnosti bodo na voljo le bencinski agregati in priključni hibridi, najzmogljivejša izmed njih bo voznika osrečila z 265 kW (360 KM). Prednaročila v Franciji so že mogoča, medtem ko bo pri nas treba počakati do pomladi 2021. Prve kupce bo razveselil v drugi polovici leta 2021, za najcenejšega DS 9 z opremo Performance Line in izključno bencinskim motorjem pa bo v Franciji treba odšteti 47.700 evrov. Cene za slovenski trg še niso znane.

dsautomobiles.si 

 

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča