Dežni plašči

Pika Zrim 08.02.2021
dežni plašči

Proizvajalce dežnih plaščev in pelerin najdemo povsod po svetu, a najdaljšo tradicijo v Evropi imajo skandinavske dežele, kjer so bila gumijasta oblačila najprej narejena za zaščito ribičev. Danes so dežni plašči, oziroma dežne jakne modno vrhnje oblačilo, ki poleg zaščite pred dežjem stilsko dopolnjujejo ostale modne kose in poudarjajo zavest sobivanja z naravo. 

Dežne jakne so ponavadi izdelane iz gumiranega ali povoskanega bombaža, vse bolj pa se uporablja guma iz naravnih ali recikliranih smol in ekološki bombaž. 

V nadaljevanju smo izbrali nekaj najbolj znanih blagovnih znamk dežnih plaščev s severa Evrope. 

Rains

Blagovna znamka Rains prihaja iz Danske in že kot pove ime so izdelki, poleg modnega videza, namenjeni zaščiti pred dežjem. Leta 2012 jo je ustanovil Philipe Lotko, mož znane danske blogerke Pernille Teisbaek. Dežni plašči temeljijo na enostavnih linijah in preprostih krojih, ki jih narekuje skandinavska moda. So udobni in vedno v trendu. Proizvedeni so na Danskem, z mislijo na okolje in naš planet. Rains ponuja tudi modne dodatke, torbe in nahrbtnike z značilnim skandinavskim šikom.
Sutterheim

»Švedska melanholija v suhi različici« pravi za svoje dežne plašče Alexander Sutterheim  iz Stockholma, ki je navdih za prvi izdelek našel v dedkovi stari ribiški jakni in jo z veliko idej in ustvarjalnosti spremenil v veliki modni posel. 

Fjällräven


Najbolj poznan proizvod švedskega proizvajalca oblačil in dodatkov za bivanje v naravi je zagotovo urbani nahrbtnik Fjällräven Kånken, še posebno priljubljen med srednješolci širom sveta. A tudi dežne jakne, ki sledijo minimalistični liniji njihovih oblikovalcev so vse bolj opazne med urbanimi nomadi in ljubitelji te švedske znamke.

Ilse Jacobsen

Pred skoraj tridesetimi leti je Danka Ilse Jacobsen predstavila svojo linijo dežnih jaken, navdahnjeno s peščenimi sipinami in namenjeno aktivni ženski. Blagovna znamka se je od takrat poleg oblačil razširila še na cvetličarne, lepotne izdelke in centre dobrega počutja, ki promovirajo zdravje in osebni stil. Hunter

Angleški znamka Hunter, ki je najbolj poznana po gumijastih škornjih, kupcem že nekaj časa ponuja tudi dežne jakne, ki so v kombinaciji s škornji nepogrešljiv modni kos na vseh poletnih festivalih.

Izbor urednika