Dolce & Gabbana - italijanska modna znamka visokega cenovnega razreda

CITYLIFE 15.09.2022
dolcegabbana10fotodepositphotos

Začetek uspešne zgodbe sega 40 let nazaj, v leto 1982, v nočni klub v Milanu, kjer sta se spoznala v Milanu rojeni Stefano Gabbana in štiri leta starejši Sicilijanec, Domenico Dolce. Tri leta kasneje sta ustanovila modno znamko Dolce & Gabbana in predstavila svojo prvo žensko kolekcijo. 


Leta 1986 sta odprla prvo trgovino in na Milanskem tednu mode med obetajočimi italijanskimi novimi blagovnimi znamkami predstavila kolekcijo pomlad poletje poimenovano Geometrissimo. Ker si nista mogla privoščiti profesionalnih manekenk, so kreacije nosili njuni prijatelji, ki so namesto njunih modnih dodatkov, ki jih še nista oblikovala, nosili svoje lastne modne dodatke.


Na večji preboj sta morala počakati do leta 1993, ko ju je, takrat že slavna pevka Madonna, izbrala, da ji oblikujeta kreacije za njeno glasbeno turnejo Girlie. Njena želja je bila, da s kostumi (za turnejo sta jih oblikovala kar 1.500) oživita duh striptiza in šovov, značilnih za Las Vegas. Sčasoma sta kolekcije razširila prek ženskih do moških, kasneje pa še na linije obutve, modnih dodatkov in dišav. 

Ves čas plodnega ustvarjanja ju spremlja njuna edinstvena oblikovalska estetika čutne ženstvenosti in poudarjanje eksotičnih sredozemskih značilnosti. S četrto kolekcijo, v kateri se je Dolce naslonil na svoje sicilijanske korenine, sta pustila pomemben pečat na italijanski modi. Eden izmed kosov v kolekciji je bila »Sicilijanska obleka«, kot so jo poimenovali mediji, pisatelj ter oblikovalec Hal Rubenstein pa jo je razglasil za eno izmed 100 najpomembnejših kreacij vseh časov. Njuna ženska je predrzna, samozavestna, zapeljiva, ki skriva in zakriva korzet in nedrček, čipke, perilo ali vlečko, ki je celo moteča s svojo silovito čutnostjo –  je provokativna ženska, ki je ponosna na svoje telo.

Več na dolcegabbana.com!

Fotografije: Arhiv Dolce & Gabbana, Depositphotos

Fotogalerija

Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika