Ekstravagantne modne revije, ki so se zapisale v modno zgodovino

Gabrijela Vrbnjak 18.09.2020
moda

Bližji pogled na zgodovinske modne piste nam razkriva še posebej tiste, ki se poklanjajo LGBTQIA+ skupnosti: Chanelove neveste, Alexander McQueen z navdihom Ivane Orleanske, Lypsinka in Mugler, ter druge malce drugačne modne revije. Gre za ene izmed najboljših in nepozabnih modnih revij, ki poveličujejo posebne, a nič manj edinstvene, posameznike, gibanja in skupnosti.

Alexander McQueen jesen/zima 1998

Kolekcijo jesen/zima 1998 Alexandra McQueena je navdihnila Ivana Orleanska. Na reviji je bilo moč videti motive teme, ognja, kovine.

Visoka moda Chanel in Karl Lagerfeld pomlad/poletje 2013

Neveste so stalnica modnih pist. Pogosto zaključijo predstavo v spektakularnem slogu, običajno hodi nevesta sama in zavita v belo - ali občasno v spremstvu dobro oblečenega ženina. Različni oblikovalci so poskušali izboljšati to podobo, npr. kolekcija Johna Galliana za pomlad/poletje 2006 in Dilare Findikoglu z leta 2018. Karl Lagerfeld je leta 2013 po modni stezi z roko v roki poslal po dve nevesti. Oblikovalec je brezskrbno izjavil, da gre za gesto v podporo homoseksualnih zakonskih zvez v Franciji.


Visoka moda Jean Paul Gaultier pomlad/poletje 1998

Oblikovalec Jean Paul Gaultier je opazen predvsem po sprejemanju in praznovanju queer estetike, od postavitve moških v krila leta 1985, do večkratne uporabe homoerotičnih motivov. Gaultier je sodeloval tudi s prijateljem in muzo Tanelom Bedrossiantzom. Ta se je v Gaultierjevi pomladno-poletni modni reviji leta 1998 v Parizu pojavil v razsvetljensko navdihnjeni obleki s korzetom, ki jo je nosil čez klasično moško belo srajco in črno kravato. V krilih so se predstavili tudi modeli na modni reviji Thoma Browna (kolekcija pomlad/poletje 2018, moška moda). Terry Mugler pomlad/poletje 1992

Muglerjeva drzna estetika je privedla do številnih nepozabnih trenutkov z modne piste, ki bi jih lahko konzervativni razumeli kot čudaške. Za svojo revijo pomlad/poletje 1992 v hotelu Century Plaza v Los Angelesu je Terry Mugler med drugim angažiral Lypsinko, s stili starega Hollywooda in visoke mode iz 50-ih. Lypsinka, ki je transvestitsko umetniško ime, se je pojavila v štirih stajlingih s posamičnim slačenjem in odkrivanjem kosov prvotne obleke. Šlo je za tisti čas zapleteno, a spektakularno predstavo.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča

ZEMONO+

ZEMONO+

Slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič, imetnik Mihelinove zvezdice je na ... Več