FREYWILLE - nakit, katerega tradiciji lepote zaupajo že od starega Egipta

Anja Mrevlje 26.05.2016
FREYWILLE

Friedrich Wille, izvršni direktor pri blagovni znamki FREYWILLE, se je že leta 1991 navduševal nad egipčansko kulturo in s takratno kolekcijo blagovno znamko uspešno popeljal v novo ero, ki slavi najrazličnejše dizajne. Ob letošnjem praznovanju 65. obletnice snovanja nakita oblikovalci predstavljajo sodobni poklon – znova so črpali navdih iz dobe faraonov, tokrat za novo kolekcijo Pharaoh, predstavljeno skozi dva izrazita trenda: Tutanchamun in Luxor.

Kolekcija Tutanchamun

Tako kot je leta 1922 odprtje grobnice faraona Tutankamona osupnilo svet, njegov unikatni nakit, najden v grobnici, še danes inspirira in postavlja temelje za novo simboliko. Izrazne barve v turkizni, kraljevsko modri in rdeči, izražene v kolekciji Tutanchamun, izhajajo iz podob poldragih kamnov turkiz, lapis lazuli in karneol – kamnov, ki so krasili nakit samega Tutankamona. Znamenita zlata maska, najdena v grobnici, je dobila svoj sodobni podpis v kolekciji Tutanchamun, in sicer z uporabljenim zlatom v oblikovanju in zlati obrobi, celotna kolekcija pa je poklon mističnima simboloma – skarabeju in lotosovemu cvetu – kot izraz bogatosti časa in tradicije.

Luxor – ko se združita umetnost antike in sodobnost 21. stoletja

Kdo pravi, da danes ni prostora za sodobne princese? Navdih kolekcije Luxor so odkritja iz grobnice starodavne egipčanske princese Chnumet iz 12. stoletja, ki so jo odprli leta 1895.

Izraznost kolekcije je tako posvečena ljubkim rozetam in nežnim lilijam, simbolom plemstva in ženstvenosti. Kolekcija Luxor v slavljenju in praznovanju ženstvenosti in arhetipu lepote združuje simboliko in alegorijo – bodisi z dekadentnimi pahljačami v različnih barvah bodisi z modrinami odtenkov njenih draguljev, ki legendo princese Chnumet vodijo naprej. Nakit kolekcije Luxor je poklon zlati dobi okraševanja, prilagojen sodobnemu času – tokrat v bolj subtilni barvni lestvici, kjer kraljuje brezčasna “nude” barva v kombinaciji s temno rdečo in svetlomodro barvo.

Butik FREYWILLE, Mestni trg 8, Ljubljana
freywille.com


Fotogalerija

FREYWILLE FREYWILLE FREYWILLE FREYWILLE FREYWILLE FREYWILLE FREYWILLE

Izbor urednika