Moda, ki je navdih našla v arhitekturi

Tina Lagler 22.04.2017
Moda in arhitektura

Oblikovalci in arhitekti so si med seboj precej podobni. Oboji načrtujejo, rišejo in sestavljajo, gradijo. Prav to jih med drugim združuje, zato nikakor ne preseneča, kadar znan oblikovalec navdih najde v stavbi, ogromni knjižnici, nebotičniku, cerkvi ali pa nemara v nekem preprostem, toda razkošnem detajlu. Ena takih oblikovalcev, ki sta se rada spogledovala z arhitekturo, iz katere sta v resnici tudi izhajala, sta bila Gianfranco Ferré in Pierre Balmain. Slednji je izrazito kazal entuziazem za vključevanje arhitekturnih elementov v svoje dizajnerske kose.

Značilnosti mode, ki se zgleduje po arhitekturi, so brez dvoma pretirana razmerja in poudarjenost določenih oblik, kotov, posebna pozornost pa oblikovalci namenijo konstrukciji in obliki posameznega koda. Da bi ustvarili tridimenzionalni, arhitekturni videz, če lahko temu tako rečemo, se pogosto tudi igrajo in manipulirajo z različnimi materiali, saj le tako pridejo do učinka, ki ga želijo doseči.

Oglejmo si, katerim oblikovalcem to elegantno uspeva.

Fotogalerija

Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met Foto: My Modern Met

Izbor urednika