Najboljši dokumentarni filmi iz sveta mode

Valentina Jarc 18.03.2018
Iris Apfel

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)

The Eye Has to Travel je eden najljubših dokumentiranih filmov vseh modnih poznavalcev. Diana Vreeland je kot grda račka družine zrasla v odločno, navdihujočo, karizmatično in sposobno žensko, ki je v vlogi urednice revij Vogue in Harper’s Bazaar orala ledino v svetu mode. Inovativna ljubiteljica mode je oboževala novosti, lepotne nepopolnosti, kič, umetnost, fantazijo, zlat Chanelov nakit, cigarete in ples ter prva objavila fotografije Twiggy in bikinija, kar nam da vedeti, kako močan vpliv je imela na modno industrijo kot tudi na popularno kulturo na splošno.


Bill Cunningham New York (2010)

Dokumentarec govori o pionirju poulične fotografije in dolgoletnem modnem novinarju za newyorški časnik New York Times. Bill je začel ustvarjati že davno pred tem, ko je ulična fotografija postala eden ključnih elementov tednov mode. Vedno nasmejan in skromen je na svojem kolesu dolga leta krožil po Velikem jabolku in v objektiv lovil zanimive stajlinge modnih navdušencev in navdušenk – tako na ulicah kot tudi na kulturnih prireditvah in modnih zabavah. Njegovo delo je bilo tako vplivno, da je Anna Wintour pred njegovo smrtjo dejala: “Vsi se oblačimo za Billa.”


Mademoiselle C (2013)

Mademoiselle C sledi nekdanji urednici pariškega Voguea Carine Roitfeld, ki se po prenehanju dela za Condé Nast kot feniks dvigne iz pepela in ustvari lastno modno publikacijo CR Fashion Book. Ljubljenka Karla Lagerfelda, muza Toma Forda in najbolj glamurozna babica, ki jo poznamo, v filmu na izjemno zanimiv način prikaže, koliko dela in truda je treba vložiti v izid ene številke resnično kakovostne modne revije.


The True Cost (2015)

Bleščeči svet mode ima zagotovo tudi temno plat in ne glede na to, v koliko trendov nove sezone ga odenemo, v svojem bistvu skriva grdo resnico. Z vedno hitrejšim vzponom hitre mode in pojavom trendov, ki odidejo, še preden jih dodobra spoznamo, se odpira vprašanje, kdo v resnici plačuje ceno naših (poceni) oblačil. Na žalost to ceno utrpijo izkoriščani delavci iz držav v razvoju, vključno z našim vedno bolj onesnaženim planetom. Mračen, a obvezen vpogled v nastanek “must have” kosov sezone.


Iris (2014)

Iris Apfel pri 93 letih (danes ima že 95 let) ne kaže nobenih znakov, da bi se želela posloviti od modnega sveta. Živahna Newyorčanka s prepoznavnim videzom velja za eno izmed najbolj legendarnih ikon newyorške modne elite. V samem bistvu dokumentarec prikaže njeno neomajno energijo, svoboden duh in živahno naravo ter morda nekoliko klišejsko potrjuje, da je stil, čeprav je moda minljiva, resnično večen.

Dokumentarec Alexe Chung

V šestdelnem dokumentarcu The Future of Fashion britanska modna poznavalka Alexa Chung razkriva, kako je modni svet doživela na lastni koži, odpravlja mite o neresnosti in puhlosti industrije, intervjuva ključne obraze trenutne modne sfere in izobražuje mlade o tem, kaj vse je potrebno za dosego nazivov, kot so modni oblikovalec, kreativni direktor, modni novinar in podobno.

Osnove za popolne začetnike:

Lagerfeld Confidential (2007)

Kako izgleda običajen dan v življenju Karla Lagerfelda? Intimen vpogled v drugače izjemno zasebno življenje slavnega modnega kreatorja, ki se rad skriva za temnimi sončnimi očali.


Valentino: The Last Emperor (2008)

Po skoraj pol stoletja, odkar je leta 1959 Valentino Garavani osnoval eno izmed svetovno najbolj priznanih modnih hiš, modni kreator leta 2007 sestopi s prestola. Gre za poklon njegovemu delu in karierni poti.


The September Issue (2009)

Dokumentarec sledi snovanju slovite septembrske številke ameriškega Voguea leta 2007 in razkriva, kako dejansko izgleda delo pri “modni bibliji”.


Scatter My Ashes at Bergdorf's (2013)

Bergdorf Goodman’s velja za najljubšo veleblagovnico mnogih slavnih modnih navdušenk in navdušencev. Poleg intervjujev z dvojčicama Olsen, Tomom Fordom in Marcom Jacobsom izvemo nekaj več o življenju osebne nakupovalke Betty Halbreich, ki v trgovini dela že več kot 40 let.


Dior and I (2014)

Dior and I pripoveduje dramatično zgodbo o nastajanju debitantske kolekcije Diorjevega kreativnega direktorja Rafa Simonsa, ki je k hiši pristopil leta 2012.Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča