Srajčna obleka

Pika Zrim 07.07.2020
srajčna obleka

Srajčna obleka , oziroma »Shirtwaist dress«, kot se imenuje v angleškem jeziku, se je pričela pojavljati v tridesetih letih prejšnjega stoletja, razmah pa doživela po letu 1950, ko jo je prvič v svojo kolekcijo uvrstil tudi modni oblikovalec Christian Dior.  Sicer  je na začetku veljala predvsem za dnevno obleko gospodinj, a  z boljšimi materiali in izdelanimi modnimi detajli so se srajčne obleke velikokrat izkazale kot zelo modne in celo večerne obleke.

Navdih moške srajce

Pri oblikovanju in razvoju ženske srajčne obleke so oblikovalci izhajali iz klasične moške srajce. Tako ima osnovna obleka v zgornje delu vse elemente klasične moške srajce. Od ovratnika, rokavov in zapestnih manšet do gumbov, ki so lahko okrasni  ali  pa funkcionalni  delno ali po celotni dolžini.  Obleka ima ponavadi optično všit pas, ki deli zgornji srajčni del od spodnjega krila ali pa je pas kot dodatek, s katerim lahko definiramo višino pasu in obliko obleke.

Twin Set

Dolge , kratke, barvne in z vzorci

Če je bila včasih srajčna obleka uniformirana v obliki in dolžini, so letošnje obleke povzele vse modne trende. Tako lahko  v ponudbi vidimo dolge in kratke srajčne obleke, ozke in prevelike (oversized), med barvami pa lahko izbiramo med nevtralno belimi, rumenimi ali pa pisanimi s potiski cvetličnih vzorcev.

Twin Set

Za podnevi in zvečer

Čeprav je klasična srajčna obleka v osnovi namenjena, da jo nosimo podnevi, pa jo lahko zvečer spremenimo  v eleganten stajling s pasom, ki bo definiral postavo, zraven obujemo čevlje z visoko peto in s seboj vzamemo večerno »clutch« torbico. Pogledali smo kaj ponujajo modni proizvajalci in za vas izbrali nekaj najbolj zanimivih in drznih.  

Zara

 

 

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča