Ta ikonična torbica je boljša naložba kot zlato

Valentina Jarc 08.03.2021
birkin

Njena enostavna elegantna silhueta omogoča reprodukcijo iz različnih eksotičnih materialov, kar pomeni, da je vedno videti brezčasno in moderno hkrati. Iz sezone v sezono smo lahko priča novim izdajam torbice Hermès Birkin, ki so v sodobnih kombinacijah, kot je na primer usnje v živo barvnih odtenkih in pletena slama, vedno točno tisto, kar si tisti trenutek želimo v svoji garderobi.
Vestiaire Collective  

Spletno mesto za prodajo luksuznih oblačil in modnih dodatkov iz druge roke - je pred kratkim razkrilo, da je legendarna torba Hermès Birkin trenutno najbolj zaželena torbica in da se je njena prodaja v letu 2020 povečala za 185 odstotkov. Vse to nas vodi do vprašanja - zaradi česa točno je ta kos ženske garderobe postal tako trajno priljubljen?

Začetki torbe Hermès Birkin

Pripoved o torbi Hermès Birkin se prične leta 1983, ko je Jean-Louis Dumas, takratni izvršni direktor Hermèsa, na letu iz Pariza v London sedel poleg takratnega ‘it’ dekleta Jane Birkin. Ko se je igralkina torba z zgornjim ročajem prevrnila in se je vsa njena vsebina izlila na tla, je Dumas doživel val navdiha. Domislil se je torbe, ki bi bila elegantna kot njena lastnica, a bi za razliko od njene torbice ob padcu ostala zaprta. Kmalu zatem se je rodila torba Hermès Birkin.Zvezdniška čakalna vrsta

Torba Hermès Birkin je prek nekaj desetletij obdržala svoj kultni status. Danes jo nosijo številne zvezdnice. Zagotovo ste že opazili, da ekipa Kardashian torbice Hermès Birkin v vseh možnih velikostih, barvah in kombinacijah nosi ob tako rekoč vsaki priložnosti - pa naj bo to obisk fitnes studia ali sprehod po letališču. Kris Jenner naj bi imela celo sobo, posvečeno njeni zbirki torb Hermès Birkin. Kim Kardashian je torbico prilagodila celo svoji mali hčerki North. Ashley Olsen je še ena slavna oseba, ki jo pogosto opazimo s torbico Hermès Birkin v roki. Prav tako torbico obožuje manekenka Alessandra Ambrosio.

Kaže pa, da nihče ni tako velik oboževalec ikoničnih torb Hermès Birkin, kot Victoria Beckham. Ugiba se, da ima modna navdušenka v lasti več kot 120 torb Hermès Birkin, čeprav je danes verjetno bolj verjetno, da bo v roki držala enega izmed svojih modelov.


Dobra investicija

Še vedno nismo odgovorili na vprašanje, kaj točno je torbi Hermès Birkin prineslo kultni status? Ekskluzivnost, seveda. Splošno znano je, da ne moremo preprosto vstopiti v katerokoli trgovino Hermès in pričakovati, da bomo v svoje roke dobili torbo Hermès Birkin. Njeni ponudniki se zavedajo, da je vse, kar je težko dobiti, zelo zaželeno, zato za torbe Hermès Birkin obstaja dolga čakalna vrsta.12. junija 2019 je Christie's London gostil dražbo najbolj redkih torbic na svetu, vključno s torbo Hermès Birkin, ki je bila prodana za neverjetnih 162.500 funtov. To je bila druga najdražja torbica, ki so jo kadarkoli prodali na dražbi - rekord je bil podrt leta 2018, ko je bila torbica Matte Himalaya Niloticus Crocodile Birkin 35 z 18-kilogramskim okovjem iz belega zlata in diamantov prodana za vrtoglavih 236.750 funtov.

Nismo strokovnjaki za naložbe, vendar bi lahko z gotovostjo rekli, da Hermès Birkin zveni kot precej zanesljiva investicija. Ob tem se poraja vprašanje: delnice ali torbice? Vzele bomo torbe, hvala.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča