Kako primerno očistimo nakit?

Gabrijela Vrbnjak 16.04.2020
naikit

Tako kot skrb za higieno rok, je v času virusa pomembno tudi poskrbeti za čist nakit, ki ga nosimo. Roke uporabljamo pri večini vsakodnevnih opravil, zato je pred vsakim umivanjem rok potrebno odstraniti vse prstane in zapestnice ter drug nakit tako, da bomo lahko očistili vse kotičke med prsti in celotno zapestje. Ves nakit pa, preden ga ponovno uporabimo, moramo prav tako temeljito očistiti. 

Čiščenje nakita naj bo del naše rutine. Očistimo pa ga povsem preprosto: prstane očistimo v majhni posodici s toplo vodo in kančkom nežne pomivalne tekočine ter ščetinasto otroško ali manjšo zobno ščetko. Tak način čiščenja lahko uporabimo tudi pri ostalem nakitu, vključno s tistim z dragimi kamni, kot so safirji, diamanti in rubini. Ko nakit nežno očistimo, ga speremo v topli vodi in pustimo, da se posuši na papirnati brisači. Enako velja za ure ali drug nakit, ki ga nosimo. Ne pozabimo pa niti na čiščenje uhanov! 

foto: Unsplash

Pri smaragdih, akvamarinih in opalih bomo morali biti bolj previdni, da jih ne poškodujemo. Porozne kamne in organski material, kot so biseri, jantar in koral, pa operemo samo v topli vodi.

Kljub temu še dodatna previdnost ni odveč: prekomerno čiščenje nakita ga lahko poškoduje. Zato ne uporabljajmo močnih čistilnih sredstev, pri poliranju občutljivega nakita uporabimo preprosto mehko krpo.

Če redno nosimo nakit, moramo previdno uporabljati tudi sanitarno sredstvo za roke. Njegova visoka vsebnost alkohola pomeni, da lahko škodi kovinam, nakit zrahlja in poškoduje kamne. 

V kolikor smo še vedno v dvomih o čiščenju določenega kosa našega nakita, je najbolje, da poiščemo nasvet od draguljarja oz. zlatarja, ali - če je mogoče - se odločimo za profesionalno čiščenje. Naslednja najboljša stvar je seveda, da postavimo škatlico z nakitom na varno mesto, dokler ne bo ponovno čas za druženja.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča