Intervju z Ano Mali o negi kože na prehodu iz poletja v jesen

Valentina Jarc 23.09.2020
Ana Mali

 Strokovnjakinja, ki se že desetletja izobražuje tako v tujini kot doma ter svoje znanje in izkušnje o strokovni negi kože uspešno prenaša na svoje zadovoljne stranke, je s svojim mladostnim videzom vsekakor odraz dejstva, da pravilna nega kože briše spremembe, ki jih na naši koži riše čas. Z njo smo v prijetnem ambientu njenega sodobnega kozmetičnega Shape poklepetali o tem, kako lahko ob slovesu od poletja izničimo sledi sonca, morja in vetra – krutih dejavnikov, ki so poleti navidez tako zelo nedolžno božali našo kožo – in izvedeli še cel kup drugih lepotnih zanimivosti. Se vam zdi, da Slovenke lepo skrbimo za svojo kožo?

Slovenke smo nasploh zelo pridne, kar se tiče nege kože in poleti vestno uporabljamo kreme z zaščitnim faktorjem. Kljub temu pa lahko rečem, da še vedno velikokrat pridem v stik s kožo, na kateri se odraža nezdrav življenjski stil. Hitro prepoznam kožo dolgoletne kadilke, osebe, ki vsak dan pije alkohol ali tiste, ki pije premalo vode in premalo spi. S pravilno domačo nego in neinvazivnimi neogovalnimi tretmaji v profesionalnih kozmetičnih salonih, za katere sta jesen in zima idealen čas, lahko opazno spremenimo in osvežimo videz kože, a na to, kako uspešni bomo pri tem, seveda vplivajo tudi ti dejavniki. Lahko po koncu poletja zabrišemo sledi, ki jih je na naših koži pustilo sončenje?

Sonca je hitro preveč, sama pravim, da imamo dovolj sonca že na sprehodu iz avta do trgovine. :) Pretirano sončenje na naši koži pusti posledice, za katere je mnogim žal šele kasneje. Posledice sončenja so namreč lahko takojšnje – torej opekline – kot tudi kasnejše. Poleg pigmentacij so to še razpad kolagenskih vlaken, foto staranje in v najslabšem primeru kožne bolezni, kot je npr. kožni rak. Sledi seveda lahko zabrišemo tudi z neinvazivnimi postopki in temu prilagojeno nego, a najboljša taktika je vsekakor ta, da vsak dan nego obraza zaključimo z SPF zaščito, pri tem pa kremo nanesemo tudi na vrat in dekolte. Vsaki stranki, ki pride k meni, povem, da, ko govorim o negi obraza, mislim na nego obraza vse do bradavičk. :) To je vsekakor najboljša naložba za vse, ki si želijo mladostnega izgleda tudi v zrelih letih. Kakšni so ti neinvazivni postopki in kdaj jih lahko pričnemo izvajati?

Poleti kožo predvsem razvajamo, vlažimo in ščitimo, jesen in zima pa sta čas za večje lepotne transformacije. Sedaj se začenja obdobje, ko lahko pričnemo z intenzivnejšimi negami, ki vsebujejo kisline in so primerne predvsem pri boju z aknami ter pigmentacijami. Poleg kemičnih pilingov lahko kožo prenovimo tudi z radiofrekvenčnim aparatom, s katerim spodbudimo lastno produkcijo kolagena v koži. Po negi je obraz bolj poln, koža bolj napeta, gubice pa manj opazne. Omenila bi tudi nego Intraceuticals. Gre za tretma s kisikom pod hiperbaričnim pritiskom, s katerim v globino kože uspešno spravljamo razne ampule, ki bazirajo na vlažilnem hialuronu in imajo, odvisno od vrste, dodane še vitamine, antioksidante, peptide, … Ampulo izberemo glede na individualno potrebo kože. Takšno globinsko nego drugače dosežemo le s prebadanjem kože z iglicami. Tukaj to ni potrebno, saj zaradi hiperbaričnega pritiska kožna bariera postane bolj prepustna, serum pa je modificiran tako, da ga pod pritiskom zlahka spravimo v podkožje.  Po koncu poletja ima marsikatera ženska težave s suho kožo. Kaj bi jim svetovala?

Po poletju je povrhnjica izsušena in kar kliče po dodatnem vlaženju. Bralkam bi priporočila, da skozi celo leto uporabljajo vlažilni serum. Po 25. letu starosti, ko se prične staranje kože, nam začne primanjkovati vlage v koži in jo je potrebno nadomeščati. Poleg seruma moramo v nego vključiti tudi vlažilno kremo, ki vlago zapre v kožo in prepreči njeno izhlapevanje. Poleg vlažilnih serumov lahko izberemo še dodatne serume s specifičnim delovanjem, npr. serum z dodatkom elastinov, kolagenov, peptidov, … Slednji uspešno učvrsti kožo na spodnjem delu obraza, obstajajo pa tudi serumi, ki izenačujejo ten in so primerni za vse, ki imajo probleme s pigmentacijami, ter serumi z antioksidanti, ki kožo ščitijo pred vsem, kar nas obkroža - modro svetlobo, polucijo, prostimi radikali itd. Kako naj bo videti domača nega kože v jesenskem času?

Po čiščenju nanesemo serum, kremo in SPF zaščito. Temu lahko sledi tudi zaščitni serum. Kombinacija seruma in kreme je obvezna skozi celo leto, saj drugače ne bomo dosegle optimalnega učinka. Medtem ko serum globinsko neguje kožo, krema nudi zgolj površinsko zaščito. Dva do trikrat na mesec obraz negujemo tudi z vlažilno ali hranilno masko. 

Kaj pa čiščenje? Kakšna čistilna sredstva ne izsušijo kože, kakšno je vaše mnenje o zadnje čase nadvse vročih micelarnih vodah?

V strokovnih publikacijah opažam vse več objav, ki govorijo o tem, da so micelarne vode škodljive in agresivne. Tudi sama se nagibam k temu mnenju, definitivno pa bi svetovala, da za čiščenje kože ne uporabljamo pene in čistil, ki se penijo, saj tovrstni produkti vsebujejo preveliko količino mil, ki sušijo kožo. Najhitrejši in najbolj blag način čiščenja koža omogočajo mleka za čiščenje kože, tem pa naj sledi nanos čistilca v obliki silicilne kisline, ki na ne dražeč način čisti pore. Priporočam tudi dvojno čiščenje, spet z nežnimi produkti, saj agresivna sredstva za čiščenje kožo oropajo sebuma, ki ga naša koža potrebuje za zaščito kože in njeno normalno delovanje. S prekomernim in preagresivnim čiščenjem lahko sprožimo uničenje kožne bariere in posledično nastanek številnih težav s kožo.Če smo kožno bariero že uspešno porušile – kakšna, če sploh je, je pot nazaj? Kako popravimo povzročeno škodo?

Poleg pretiranega čiščenja kožno bariero poruši tudi prevelika količina drugače nadvse priporočljivih tretmajev za kožo. Če ženska kožo obraza pretirano čisti, uporablja kremo z retinolom, serum z vitaminom C in hkrati pretirava z mehanskimi ter kemičnimi pilingi, to lahko vodi v pravo katastrofo. Ker smo v sodobnem svetu z informacijami bombardirane iz vseh strani, v naših glavah in na poličkah s kozmetiko hitro pride do prave zmešnjave. Super stvari so super za različne kože, zato vsem ženskam priporočam obisk strokovnjaka, ki bo opravil analizo njihove kože in jim povedal, kakšni izdelki za domačo nego, kot tudi profesionalni tretmaji v salonu, so zanje resnično primerni. Če smo kožno bariero že porušile in se srečujemo z razpokano, luskasto in aknasto kožo, moramo takoj prenehati z uporabo vseh aktivnih sestavin, začeti redno in temeljito vlažiti kožo ter se kar najhitreje naročiti na obisk v kozmetičnem salonu.Vaš najljubši produkt za nego kože?

Losjon P50 francoske znamke Biologique Recherche. Losjoni P50 za uravnavo in blagi piling kože so rezultat 40 let razmišljanj in izkušenj v negi kože. Pospešujejo naravni proces luščenja povrhnjice, s tem pa tudi obnovo njenega ščita. Okrepljena epiderma lahko tako v celoti izpolni svojo zaščitno funkcijo in izboljša možnost samoobnavljanja. Vsak tretma, bodisi doma ali v kozmetičnem salonu, se zame začne z uporabo losjona iz linije P50. Poleg tega, da losjoni kožo očistijo in negujejo, povečajo učinkovitost drugih izdelkov, ki jih uporabimo po nanosu losjona. Lahko bi rekla, da je losjon P50 nekakšen fitnes za kožo - z njim je naša koža enostavno fit!


Kaj ponujate bralcem CityLife, če vas obiščejo v salonu?

V našem salonu se strankam vedno posvečamo individualno. Sem sodi tudi dejstvo, da izredno redko oziroma nikoli strank ne naročam na vnaprej določeno nego. Šele ko vidim vašo kožo, ko mi zaupate svoje želje in cilje, skupaj z vami določim, kaj bova delali. Izbrane nege so personalizirane in popolnoma podrejene potrebam vaše kože, kar omogoča najboljše možne rezultate. V zadnjem času imamo veliko strank, ki se naročajo na analizo in posvet v želji, da bi jim nekdo strokovno svetoval in izbral primerne proizvode za nego kože doma, saj so se v poplavi ponudbe in priporočil na socialnih omrežjih malce izgubile in ne vedo več, zakaj nekateri produkti pri njihovi izkušnji ne delujejo, kot bi morali, oziroma jih ne privedejo do želenih rezultatov. 

Shape - prostor zavedanje telesa
Barjanska cesta 72
Ljubljana

shape.si


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča