Recept: Crème Brûlée s sivko, ki vas bo pustil odprtih ust

Crème Brûlée se sliši kot izredno kompleksna slaščica, ki jo strežejo samo v luksuznih restavracijah. Če ji dodamo še sivko, njen namišljen položaj samo še povišamo. V resnici pa je to sladica, ki ima nekaj za vsak okus, pripravi pa jo lahko čisto vsak.
Recept za pripravo petih sladic Crème Brûlée:
Sestavine:
- 2 skodelici sladke smetane
- 1 žlica posušene in zdrobljene sivke
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrata
- ščepec soli
- 1/2 skodelice sladkorja in dodatnih 10 čajnih žličk sladkorja za glazuro
- 4 rumenjaki
Priprava:
Pečico segrejemo na 160 stopinj in pripravimo približno 170 mililiterske modelčke, v katere bomo dali dobljeno maso. Potrebujemo tudi pekač, v katerega bomo položili modelčke, saj bomo vanj kasneje nalili vodo.
V kozici zmešamo sladko smetano, sivko in sol ter kuhamo na rahlem ognju. Ko smetana zavre, izključimo in pustimo stati 15 minut. Nato dodamo vanilijev ekstrat.
Po 15 minutah v ločeni posodi z mešalnikom zmešamo rumenjak in sladkor. Mešamo približno tri minute oziroma dokler nista sestavini popolnoma združeni. Ključnega pomena je, da z mešanjem ne začnemo prehitro, saj se v tem primeru sestavini med čakanjem sesedeta.
Dobljeni zmesi med nenehnim mešanjen z zajemalko postopoma dodajamo mešanico še tople sladke smetane. Dobljeno kremo enakomerno vlijemo v prej pripravljene modelčke in te postavimo v pekač.
Ko imamo kremo razporejeno in pečico ogreto, zavremo vodo. Vročo vodo zlijemo v pekač tako, da prekriva približno 2/3 modelčkov. Če se želimo izogniti nevšečnostim ob prenašanju z vodo napolnjenega pekača, ga najprej postavimo v pečico in šele nato vanj vlijmo vodo.
Pečemo 25 do 30 minut, nato ohlajamo. Po 15 minutah vzamemo modelčke iz pekača, počakamo da se popolnoma ohladijo in jih za 3 ure ali več postavimo v zmrzovalnik.
Zadnja stopnja priprave okusnega Crème Brûlée-ja je okraševanje. V kozici na malem ognju raztopimo 10 čajnih žličk sladkorja. Nato pustimo, da se sladkor začne ohlajati in strjevati. Vsak Crème Brûlée prelijemo z dvema čajnima žličkama stopljenega sladkorja. Sladica mora biti zaužita v 20 minutah, sicer se začne mehčati in topiti.
Za prste obliznit!
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine