Recept - domača marelična marmelada

CITYLIFE 28.07.2023
marelična marmelada

V sadežu, ki ga bogatijo vitamini A, B2, B3, dobršna zaloga magnezija, vlaknin in kalija lahko na 100 g marelic najdemo tudi približno 9 gramov sladkorja, ki ga lahko ob koncu meseca julija, ko sezona počasi upade, izkoristimo za pripravo odlične domače marelične marmelade.
Za pripravo zimskih zalog je potrebno pri pripravi marmelad upoštevati razmerje  1:1 (kg sladkorja na kg izbranega sadja), saj sladkor v tem primeru igra vlogo "naravnega konzervansa", s katerim marmeladam podaljšamo rok trajanja. A za sprotno uživanje marmelade lahko zavoljo odličnih marelic vsebnost sladkorja tudi zmanjšamo in malce bolj delikatno marmelado do porabe hranimo v hladilniku. 

Recept: domača marelična marmelada

Za marelično marmelado potrebujemo:

  • 1kg opranih zrelih osušenih in izkoščičenih marelic
  • 1 kg belega sladkorja (oz. odvisna od roka uporabe. //minimalna količina sladkorja naj ne bo pod 30-40 g, saj pri kuhanju razvijejo tudi precej kisline)
  • Sok polovice limone (ki je še posebej pomemben, če se odločimo za marmelado z manjšo vsebnostjo sladkorja)

Priprava: 
Veliko posodo (v kateri nameravamo marmelado kasneje tudi skuhati) napolnimo z opranimi, osušenimi in izkoščičenimi marelicami in jih posujemo z izbrano količino sladkorja vsaj za 1 uro, da začnejo marelice puščati sok. Za najbolj gladko konsistenco jih lahko pustimo tudi čez noč. Ko se sladkor raztopi, postavimo posodo na ogenj in na srednjem ognju z neprestanim mešanjem segrevamo do vretja. Ko zavre, lahko ogenj zmanjšamo in na nižji temperaturi (kjer mora marmelada še vedno počasi vreti) kuhamo dokler ne povre tretjina do polovica tekočine, oz dokler marmelada ne doseže želene konsistence. Nato marmelado napolnimo v sterilne segrete kozarce (da ne popokajo) zapremo in pustimo na sobni temperaturi da se počasi ohladijo.

Foto: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika