Google Zemljevidi bodo ponujali še več

Matej Jurgele 24.08.2020
google-maps-3d

Ena glavnih novosti bo lažje razlikovanje med naravnimi lastnostmi kot so gore, plaže, puščave in gozdovi. Google pravi, da bo nova posodobitev na voljo v 220 državah, kjer je aplikacija na voljo in kjer je Google poskrbel za pokritost. Novosti bodo torej deležna tako največja mesta kot majhne ruralne vasice. Google maps poleg tega obljublja bolj podrobno sliko predvsem večjih mest, kjer so lahko včasih najmanjše podrobnosti tiste, ki nas pripeljejo do cilja ali pa nas vodijo v naporno iskanje cilja. 

Z uporabo novega barvno-mapirnega algoritma in satelitskih posnetkov bo Google poskrbel za kvalitetno osnovo nove podobe aplikacije. Končni rezultat uporabe novega algoritma je, kot rečeno, veliko boljša predstava in ločnica med naravnimi lastnostmi, recimo zasneženimi vrhovi gora in gostim gozdom ali peščenimi plažami. Google je za prikaz predstavil zemljevid Islandije, ki bo zdaj veliko bolj raznolik, prav tako pa bo recimo veliko lažje prepoznati sestavo vegetacije v Maroku. Zanimivo bo pogledati tudi razliko med trenutnim prikazom Hrvaške obale in novo sliko - zdaj bo veliko lažje razločiti med plažami in zelenjem. 

Medtem ko smo zdaj vajeni, da nam Google Zemljevidi enostavno prikažejo ulice kot take, odslej prihaja nov pogled, kjer bomo zlahka razločili med različnimi tipi ulic. Recimo med cestami, pločniki, peš conami, prehodi za pešce ipd. Google pravi, da bomo uporabniki aplikacije zdaj imeli tudi bolj točno predstavo dimenzij ulic.

Google pa ni edino podjetje, ki skuša kvaliteto svoje navigacijske aplikacije dvigniti na višjo raven. Lansko leto je že Apple izdal posodobljeni dizajn aplikacije Zemljevidi, s katerim so uporabniki dobili izboljšan in bolj podroben pogled mest in vasi. 

Google pravi, da bo posodobitev, postopoma na voljo v začetku naslednjega leta, seveda pa je težko napovedati, kdaj bomo posodobitev dobili v Sloveniji. Pomembno je izpostaviti še to, da bomo za uporabo nove lastnosti morali pomanjšati sliko. Kar se tiče nadgradnje pogleda mest, bo ta najprej na voljo za New York, San Francisco in London, postopoma pa lahko pričakujemo, da bo Google nadgradil še ostala večja mesta. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika