4 pomembni koraki pri obnovi starega pohištva

Gabrijela Vrbnjak 12.03.2020
lukas-bato-9vwhrkcn2pe-unsplash

Vdihniti nekaj svežega življenja zastaranim kosom opreme ni enostavna naloga, a zagotovo se splača, saj pohištvu s tem še podaljšamo življenjsko dobo.

Že res, da se obnova zdi dolgotrajna, ni pa nujno, da je zapletena, če le sledimo postopku korak za korakom. Preberimo korake za obnovo starih kosov pohištva.

foto: Unsplash

Najprej poskrbimo za varnost

Pri obnovi bomo potrebovali določene potrebščine, ki vsebujejo kemikalije, nevarno je lahko tudi orodje, ki ga uporabljamo. Vedno poskrbimo za našo varnost in varnost okolice - uporabimo orodja, ki so primerna za opravilo, ki ga želimo opraviti, pri delu smo previdni in nosimo primerno zaščito (gumijaste rokavice, majica z dolgimi rokavi, zaščitna očala ipd.) ter če se le da, delo opravljamo zunaj ali v dobro prezračenem prostoru.

Odstranimo star premaz

Še preden se lotimo dela, poglejmo, v kakšnem stanju je površina našega pohištva, ki ga želimo obuditi. S pomočjo luženja ali vročega zraka star premaz odstranimo.

Očistimo in pobrusimo

Površino lesa nato posušimo, za tem pa še dobro očistimo - les navlažimo oz. namočimo in pobrusimo z brusnim papirjem. Ko bomo nanašali lak ali lazuro pazimo, da je površina dobro posušena, prostor prezračimo, ali pa raje lakiramo na prostem.

Zabaven del: pohištvu damo nov videz!

Sledi najbolj kreativen del pri obnovi - nanos novega premaza na les in s tem bo pohištvo dobilo povsem drug izgled. Preden se tega lotimo, preverimo, ali je pohištvo poškodovano in ga še pred “lepotičenjem” popravimo. Za lakiranje izberimo primerne čopiče in valjčke, ki nam bodo delo karseda olajšali. Ko smo les očistili, namočili in posušili ter pobrusili in odstranili prah, lahko nanesemo lak - pri nekaterih lakih bo pred končnim barvnim tonom, ki smo ga izbrali, potrebno nanesti še zaščitni premaz. Preden nanesemo želeni končni premaz pa vedno nanesemo poskusnega.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča